Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de herdenking in Rotterdam dat vijftig jaar geleden de eerste Molukse vluchtelingen naar Nederland kwamen. Verder aandacht voor het boek Overgeplant naar Nederland van de Molukse Julia Tomasila. Verder de ontwikkelingen rondom de mogelijke uitbraak van mond- en klauwzeer in het Gelderse Oene. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Onder meer een reportage over de verkiezingen in Oostenrijk en de kansen voor de rechts-extreme partij van Jörg Haider. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. Drie onderwerpen, te weten: Het door de directie van de NS geweigerde advies van de bemiddelingscommissie-Blankert-Stekelenburg; het vervoersverbod voor evenhoevigen na de mogelijke uitbraak van MKZ in het Gelderse Oene en de overdracht van een Reve-archief aan de gemeente Weert. Ned.3, 22.27-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Vrijwilligers m/v. Slot van een drieluik over vrijwilligers in de wijk Witte Tuindorp in Coevorden en een portret van twee vrouwen van de Katholieke Vrouwen Organisatie in het boerendorp Best. Ned.3, 20.30-21,23u.

The money programme. Groot-Brittannië heeft nog steeds niet beslist of de £ door de {euro} wordt vervangen. TV-journalist Clive Anderson reist door Europa om beslagen ten ijs te komen. Zo spreekt hij een Franse kok, de eigenaar van een seksshop in Frankfurt en Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie. Afl.: Clive Anderson's Euro adventure. BBC2, 20.30-21.00u.

Die Vertriebenen - Hitlers letzte Opfer. Eerste deel van een drieluik over de vlucht en de verdrijving van Duitsers door het Rode Leger uit Oost-Europa aan het einde van WO II. Afl.: Flucht. ARD, 21.40-22.30u.

De Hoekse Lijn. Reportage van Frans Bromet over de Hoekse Lijn, de trein van Rotterdam CS naar het strand van Hoek van Holland. Het traject is een van de vier zogenaamde `agressielijnen' van Nederland. Conducteurs en passagiers zijn er regelmatig slachtoffer van geweld en agressie. Het fenomeen zinloos geweld onder een vergrootglas. Ned.1, 22.46-23.38u.

Bewogen leven. Marcia Merino en Carmen Castillo waren in de jaren zeventig lid van de linkse Chileense beweging MIR. Beide vrouwen werden door de geheime dienst DINA gearresteerd en gemarteld, maar Marcia pleegde verraad door voor DINA te gaan werken. In 1994 besluit Carmen om Marcia te ontmoeten en over die confrontatie een film te maken. Afl.: Het verraad van Alejandra. Canvas, 23.00-0.05u.

Wie möchte ich sterben? Veel mensen wensen aan het einde van hun leven niet aan medische apparaten door te brengen. Daarom willen ze actieve euthanasie mogelijk maken. Worden patiënten hier niet de dupe van? ARD, 23.30-0.15u.

Real estates. Derde deel van een serie over twee vervallen wijken in het Engelse Salford. Een 50-jarige man die een cursus volgt en een 23-jarige ex-gedetineerde die nog nooit een baan heeft gehad vertellen over hun ervaringen. Afl.: Employment. BBC2, 0.20-1.00u.

AMUSEMENT

Rolf's Disco Train. Showprogramma met spelletjes waarin Rolf X. Wouters de uitbater van een discotheek speelt die alles weet van zijn bezoekers. Veronica, 20.30-21.35u.

PRAATPROGRAMMA

De hemelpoort. Herhaling van het gesprek met oud-TMF-presentatrice Sylvana Simons die voor SBS6 Sexquiz on the Beach en De Bus deed en tegenwoordig werkt bij het tv-programma RTL Live – dat in mei stopt – en Radio Noordzee. Ned.3, 21.23-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de bestuursvoorzitter van het supermarktconcert Laurus, Ole van der Straaten, en voorzitter van PSV Harry van Raaij. Zangeres Astrid Seriese treedt op. RTL4. 22.50-23.45u. & herhaling RTL5, 0.20-1.20u.

FILM

Last Rites (Donald P. Bellisario, 1988, VS). Melodrama van plastic, over de gevarieerde loyaliteitsconflicten van de Italiaans-Amerikaanse priester Tom Berenger, die de door de maffia belaagde Daphne Zuniga in bescherming neemt. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Tough Guys (Jeff Kanew, 1986, VS). Kirk Douglas (1916) en Burt Lancaster (1913) spelen hoofdrollen in kinderlijke komedie over twee treinrovers die na dertig jaar gevangenis het eigentijdse gebrek aan respect voor de ouderdom ondervinden. Voorspelbaar scenario mondt uit in obligate achtervolgingsscène, waarin het duo triomfeert met een nieuwe treinroof. Ook met Eli Wallach (1915). SBS6, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. The Mission (Roland Joffé, 1986, Engeland). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-23.00u.

Het negende uur (Gerrard Verhage, 2000, Ned.). Speciaal voor televisie gemaakte film geeft gevecht van een zanger met zijn rol in Bachs Matthäus Passion. Na jaren in achterafzaaltjes te hebben gezongen krijgt hij de kans van zijn leven: De vertolking van de christuspartij in het Amsterdamse Concertgebouw. Maar tijdens de repetities blijkt dat hij grote moeite heeft met de rol. Met Has Drijver, Henri Garcin, Carla Hardy, Bart Klever, Ger Thijs e.a. Ned.1, 21.05-22.46u.

Jaws 3 (Joe Alves, 1983, VS). Tweede van drie mechanische vervolgfilms op Steven Spielbergs kassucces over reuzenhaai werd in de bioscoop opgekrikt door drie-dimensionale vertoning. BBC1, 0.05-1.45u.

That Midnight Kiss (Norman Taurog, 1949, VS). Filmdebuut van tenor Mario Lanza (1921-1959) biedt stijf muzikaal verhaal over doorbraak van zanger aan de zijde van Kathryn Grayson. ARD, 1.20-2.55u., nagesynchroniseerd.

Elephant Walk (William Dieterle, 1954, VS). Echo's van Jane Eyre en Rebecca klinken door in verzorgde Damesfilm over de aanpassingsproblemen van Elizabeth Taylor, vrouw van Ceylon-theeplantage-houder Peter Finch. Morgen, SBS6, 13.35-15.15u., onderbroken door reclame.