Radio Nationaal weer gered

Radio Nationaal is voor de derde keer gered. Het Alkmaarse internetbedrijf Telebus Beheer, onder meer exploitant van Uitgaansagenda.nl, heeft de failliete boedel van het radiostation voor liefhebbers van het Nederlandse lied voor een onbekend bedrag overgenomen.

Het station moest in december uitstel van betaling aanvragen omdat eigenaar Riny Schreijenberg, tevens producer van zanger Frans Bauer, zijn financiële verplichtingen niet meer na kwam. De Amsterdamse exploitant van cruiseschepen Bertus Sieckmeijer nam het station in januari over, naar verluidt omdat zijn moeder zo graag naar de Nederlandstalige plaatjes van Radio Nationaal luisterde.

Sieckmeijer betaalde de rekeningen echter evenmin en voor één gulden deed hij het station eind februari over aan zakenman Willem Koster uit het Noord-Hollandse Breezand, die miljarden zegt te hebben verdiend met het dupliceren van pornofilms.

Ook Koster betaalde geen enkele rekening en liet het station binnen een week failliet gaan. Hij verspeelde daarmee het vertrouwen van het personeel, dat collectief ontslagen werd.

Nu, twee weken na het faillissement, is Radio Nationaal er toch in geslaagd een doorstart te maken. De voorlaatste eigenaar Koster zit met de schulden en de nieuwe eigenaar Telebus kan met een schone lei beginnen. De voormalige programmaleider Karel van Cooten (ex-TROS, ex-Radio Noordzee) is benoemd tot directeur van het `nieuwe' Radio Nationaal en programmamaker Bart van Leeuwen (ex-Veronica, ex-Radio 538) is de nieuwe programmaleider.

Radio Nationaal heeft zijn uitzendingen hervat, zij het alleen nog via internet, want de kabel- en etherfrequenties zijn ingetrokken wegens achterstallige betaling. Vanavond verwacht het station echter al weer via de kabel bereikbaar te zijn.

Nu alleen nog maar hopen dat de trouwe schare luisteraars – het station had in het eerste jaar al een luisterdichtheid van 3 procent opgebouwd – de oude frequenties terug weet te vinden.

(www.radionationaal.nl)

    • Jochen van Barschot