Optimisme beurs Tokio

De beurs van Tokio is vandaag omhooggeschoten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen sloot 7,49 procent hoger op 13.013,94. Zo'n forse koersstijging van de beursindex was sinds 17 november 1997 niet meer voorgekomen.

De koersval op Wall Street gisteravond had geen enkel gevolg voor Tokio. Des te meer het besluit van de Bank van Japan meer geld in omloop te brengen net zolang totdat de prijzen in Japan weer stijgen. Met deze ingrijpende koerswijziging van gisteren hoopt de Japanse centrale bank de economie te stimuleren. Ook de koersen van de Japanse banken stegen vandaag.

Hun aandelenbezit in Japanse bedrijven is drastisch in waarde geslonken. Daardoor dreigen ze voor 31 maart, wanneer het boekjaar wordt afgesloten, niet te voldoen aan de regel van de Bank voor Internationale Betalingen, de toezichthouder van de centrale banken, voldoende dekking voor hun leningen te hebben.