NS-personeel ziet af van stakingsacties

NS-personeel heeft vandaag afgezien van stakingen. Daarmee geeft het gehoor aan het voorlopig advies van de bemiddelaars Blankert en Stekelenburg, die een uitweg proberen te vinden in het conflict tussen personeel en directie bij NS. NS heeft het advies direct verworpen, waarmee het conflict is verhard.

De Tweede Kamer is verdeeld over het voorlopige advies van de bemiddelingscommissie. Op initiatief van de Socialistische Partij zou de Tweede Kamer vanmiddag een spoeddebat houden over het conflict tussen de NS-leiding en de bonden. PvdA en CDA willen dat minister Netelenbos (Verkeer) probeert de NS-directie achter het advies te krijgen. VVD en D66 vinden dat de bemiddelaars de kant van de vakbonden kiezen. Ambtenaren van het ministerie overlegden vanmorgen met de commissie om uit de impasse te geraken.

Minister Netelenbos vindt de reactie van de NS ,,onverstandig''. ,,De directie zou er goed aan doen het advies wel op te volgen, de commissie is er niet voor niets. Bovendien heeft de NS er destijds zelf mee ingestemd.''

De bemiddelaars in het conflict brachten gistermiddag een interim-advies uit. Beide partijen moesten voorlopig een ,,pas op de plaats'' maken om tot een oplossing te komen. Het rijdend personeel werd geadviseerd de geplande staking van vandaag op te schorten en de NS-directie zou de invoering van het door het personeel gewraakte dienstrooster per 10 juni moeten opschorten. Voor collectieven is volgens de commissie geen plaats. Het personeel liet gisteravond weten zich aan de afspraken te zullen houden. De treinen hebben vandaag volgens het normale dienstrooster gereden, machinisten en conducteurs van NS stellen de werkonderbrekingen voorlopig uit tot maandag. Ze zeiden dit te doen uit respect voor de commissie-Blankert/Stekelenburg. De rechter verbood gisteren in een kort geding acties die door het personeelscollectief in Zutphen waren aangekondigd.

Volgens president-directeur Huisinga van NS is het ,,technisch onmogelijk'' de dienstregeling op te schorten. Blankert en Stekelenburg noemden dit argument van NS onzin. Stekelenburg: ,,Het is geen idiote eis, dan zouden we die niet stellen. Hier ligt een uitstekend interim-advies.'' De commissieleden hebben gesteld dat als NS zich maandag nog aan het standpunt vasthoudt, zij hun taak niet kunnen uitvoeren. Dan geven ze de opdracht aan de minister terug.

CONFLICT NS: pagina 2

HOOFDARTIKEL: pagina 9