Laurus keert geen dividend uit

Supermarktconcern Laurus (Konmar) keert dit jaar geen dividend uit aan zijn aandeelhouders wegens het verlies van 53 miljoen euro. Daarnaast vertrekken drie van de acht Laurus-commissarissen, onder wie A. Risseeuw, in verband met de `vereenvoudiging' van de bedrijfsstructuur.

Dit bleek vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2000. De nettowinst daalde, conform de waarschuwing onlangs, van 112 miljoen euro in 1999 tot 75 miljoen euro het afgelopen jaar. Door de forse investeringen in de reorganisatie van het concern, lijdt Laurus netto 53 miljoen euro verlies. De omzet steeg wel met 14 procent tot 6,3 miljard euro, vooral dankzij de overname van de Groenwoudt supermarktketen. Het aandeel Laurus daalde vanochtend weer met 6 procent tot 7 euro.

In november kondigde de nieuwe bestuursvoorzitter Ole van der Straaten een grootscheepse reorganisatie aan, waarbij Laurus 800 supermarkten transformeert tot de Konmar-formule. Onder meer Edah, Groenwoudt en Super de Boer sneuvelen. Basismarkt, Spar, Pets Place en de slagerijen worden verkocht.

Ook de acht hoofdkantoren – de erfenis van de fusie tussen Vendex Foodgroup en Unigro/De Boer – worden teruggebracht naar twee kantoren.

De raad van commissarissen heeft, volgens de woordvoerder, om dezelfde reden besloten om het aantal leden van acht naar vijf terug te brengen. Jan Michiel Hessels, die als bestuursvoorzitter van Vendex de `foodgroup' afstootte, blijft aan als commissaris bij het bedrijf.