Koeweits eerste journaliste vermoord

In Koeweit is gisteren een prominente journaliste vermoord. Hudaya Sultan Al-Salem (66) werd doodgeschoten toen zij in haar witte Rolls Royce op weg was naar haar werk. De dader opende vanuit een goudkleurige Nissan Patrol-jeep het vuur op haar met een machinepistool. Inmiddels zouden vier mannen zijn opgepakt. Over motieven is nog niets meegedeeld.

Hudaya al-Salem was eigenares van het sociaal-politieke weekblad Al-Majales, dat de laatste tijd verscheidene artikelen had gepubliceerd over verduistering van publieke gelden in het emiraat. Salem zelf had in het laatste nummer, dat zaterdag uitkwam, een open brief aan de emir gericht waarin zij klaagde dat zij ,,mikpunt was van een onrechtvaardige behandeling in eigen land''. De aanleiding voor die behandeling was, zo schreef zij, een aantal artikelen waarin de politie werd gekritiseerd. De auto vanwaaruit de moord werd gepleegd, was overigens eigendom van een politieman. Deze had het voertuig echter als gestolen opgegeven.

In haar open brief schreef ze ook dat een aantal van haar Egyptische werknemers miljoenen dollars van haar onderneming hadden gestolen en dat het ministerie van Binnenlandse Zaken onder druk van de Egyptische ambassade had nagelaten enigerlei actie te ondernemen. Ze voegde daaraan toe recentelijk Iraanse bewakers in dienst te hebben genomen bij haar blad in plaats van Egyptenaren. ,,Ik vraag de chauffeur elke dag de auto te onderzoeken (...) om te waarborgen dat er geen sabotage is gepleegd.''

Hudaya al-Salem was de eerste vrouwelijke journalist in Koeweit. Zij begon haar carrière in 1961 met bijdragen voor verscheidene kranten en weekbladen. In 1970 kocht zij Al-Majales, dat toen nog in Libanon uitkwam, waarvan zij – alweer als eerste vrouw – hoofdredacteur werd. Salem was daarnaast zeer actief in de strijd die Koeweitse vrouwen voorlopig vergeefs voeren om passief en actief kiesrecht te krijgen.