Internet als hulpje voor dief

Een zich als manusje-van-alles voordoende Newyorker, Abraham Abdallah, is op 23 februari in de wijk Bronx opgepakt omdat hij volgens de politie via internet bij kredietbewakingsbureaus persoonsgegevens van rijken lospeuterde. Met die informatie ,,kloonde'' hij hun identiteit om toegang te krijgen tot hun creditcards en bank- en effectenrekeningen. Dat heeft The New York Post dinsdag gemeld.

Volgens het blad werkte Abdallah (32) van de bekende 'Forbes-lijst van vierhonderd rijkste mensen in de VS'. De bovenste namen op de lijst sloeg hij over. Zo waagde hij zich niet aan nr 1, computermagnaat Bill Gates van Microsoft, kennelijk omdat hij vreesde dat die te bekend was.

Maar hij schuwde niet om de identiteit te stelen van figuren zoals filmregisseur Steven Spielberg, filmproducer George Lucas van Star Wars en tv-presentatrice Oprah Winfrey. Om opsporing te voorkomen creëerde hij op naam van zijn slachtoffers rekeningen op mobieltjes met toegang tot internet.