Indoor Brabant alsnog afgelast

Het grootste hippische evenement van Nederland, Indoor Brabant, gaat niet door. De uitbraak van mond- en klauwzeer in Olst heeft tot een algemeen vervoersverbod geleid, waaronder ook de paarden vallen. De 35ste editie van Indoor Brabant zou morgen van start gaan. De organisatie houdt rekening met een schadepost in de orde van grootte van drie miljoen gulden.

Bestuurslid G.J. Swinkels zegt dat de organisatie de afgelopen week alles op alles had gezet om Indoor Brabant op een verantwoorde wijze door te laten gaan. ,,We waren dit jaar juist eerder klaar omdat we in de opbouwfase geen hinder ondervonden van de wekelijkse veemarkt'', zegt hij.

Alle niet- internationale rubrieken waren reeds van het programma afgevoerd. De uitbraak van MKZ hing voortdurend als een dreigende schaduw boven het evenement. De eerste persconferentie werd bijna een week uitgesteld omdat men eerst een ministeriële ontheffing wilde hebben, die kwam pas tijdens de persmeeting. Kamerlid H. Waalkens van de PvdA drong er vanochtend in het overleg met minister Brinkhorst op aan dat de op 13 maart verleende ontheffing voor Indoor Brabant zou worden ingetrokken. ,,Er komen 80.000 mensen samen, midden in een gebied waar in een straal van een paar kilometer meer dan een miljoen dieren leven op intensieve veehouderijbedrijven. Dat brengt enorme risico's met zich mee, die naar mijn mening niet te accepteren zijn'', aldus Waalkens.

De stallen in de Bossche Brabanthallen waren vanochtend nog leeg en zullen dat ook blijven. ,,Hier hebben we 35 jaar keihard voor gewerkt en het is in eenmaal weg'', aldus Swinkels die al 25 jaar lid is van het bestuur. ,,Ik weet niet hoe we dit met de sponsors moeten oplossen.'' Ook olympische kampioene dressuur Anky van Grunsven is aangeslagen. ,,Dit is verschrikkelijk voor de boeren die het overkomt en voor de organisatie van Indoor Brabant.'' Van Grunsven had met haar succespaard Bonfire zondagavond afscheid willen nemen van het publiek. De hengst gaat daarna voorgoed op rust.

    • Jacob Melissen