Honden vinden Portugese autobus

Duikers en speurhonden van de Reddingshonden Werkgroep Westervoort hebben de bus gelokaliseerd die in Noord-Portugal vanaf een deels ingestorte brug in de rivier de Douro is gevallen. De touringcar met 67 inzittenden is inmiddels geborgen. ,,De bus lag op 100 meter van de plek waar de brug in ingestort, op een diepte van ongeveer vijftien meter'', vertelt Louise Smits van de reddingsbrigade. ,,Binnen tien minuten hadden we hem gelokaliseerd.''

De Reddingshonden Werkgroep Westervoort, een vrijwilligersorganisatie, is door de Portugese autoriteiten te hulp geroepen. Op 4 maart stortte de brug over de Douro in, nadat een van de pijlers door het wassende water was weggeslagen. Behalve de bus vielen ook enkele auto's in het water. Portugese reddingsdiensten met motorboten en duikers slaagden er niet in de voertuigen te traceren. De bergingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de sterke stroming. Enkele slachtoffers zijn 200 kilometer verder op stranden in Noord-Spanje gevonden.

,,Onze honden hebben geen last van de stroming. Ze hangen met hun neus boven het water en slaan aan als ze menselijke geuren waarnemen'', vertelt Smits.

Portugal beschikt zelf niet over dergelijke speurhonden. De zeven reddingswerkers uit Westervoort varen met vier honden in rubberboten over de Douro. Duikers van de Portugese marine zoeken op aanwijzing van de honden naar de exacte locaties.

De Reddingshonden Werkgroep Westervoort blijft zoeken naar drie nog niet gelokaliseerde auto's. Zondag keert het team terug naar Nederland.