`Geen diefstal conservator Stedelijk'

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft het interne onderzoek naar de vermeende diefstal van archiefstukken door een conservator afgerond. Van ontvreemding is volgens het museum geen sprake; de conservator is wel formeel berispt.

Een standje van de baas, en daarmee is de kous weer af. Afgelopen maandag meldde de Volkskrant als eerste dat een conservator van het Stedelijk Museum in Amsterdam kunstwerken, antiquarisch drukwerk en correspondentie uit de collectie van het museum had ontvreemd. Het ging daarbij om delen van het archief van vormgever Jurriaan Schrofer en om een verzameling van ongeveer 1000 affiches. De beschuldigingen werden geuit door de ex-vriendin van de conservator, die de stukken in huis had. Zakelijk directeur Stevijn van Heusden van het Stedelijk reageerde volgens de Volkskrant `ontzet' op het nieuws, en het museum stelde een intern onderzoek in.

In de conclusies van het onderzoek, die het museum gisteren middels een persbericht bekend maakte, wordt een strikt onderscheid gemaakt tussen de verschillende onderdelen van de aanklacht. De affiches, aldus het Stedelijk, werden de conservator enkele maanden geleden gratis aangeboden door een particuliere verzamelaar uit Den Haag. Hij haalde ze op in de wetenschap dat er weinig interessants bijzat, maar meldde de vondst wel bij zijn werkgever. De affiches waren nog bij hem thuis toen `problemen met zijn ex-partner hem parten begonnen te spelen', aldus het persbericht, en hem de toegang tot haar huis werd ontzegd.

Uit het archief van Jurriaan Schrofer had de conservator onder andere brieven en opzetten van lezingen thuis liggen, omdat hij werkt aan een publicatie over de typograaf. Hoewel het voornamelijk om `secundair archiefmateriaal' ging, is de conservator formeel door de directie berispt over het mee naar huis nemen van de stukken. Van `ontvreemding' is volgens het Stedelijk geen sprake. Alle spullen zijn inmiddels terug in het museum. De directie van het Stedelijk zegt `ontstemd' te zijn over de `tendentieuze handelswijze van de Volkskrant', die zich voor het bericht van maandag baseerde op `één labiele bron', te weten de ex-vriendin van de conservator. Deze laatste diende al eerder een klacht wegens smaad tegen haar in bij de politie.