Frits Bolkestein wijst Frans verzet tegen vrije energiemarkt af

Europees Commissaris Frits Bolkestein wijst het Franse verzet tegen de liberalisering van de Europese energiemarkt vierkant van de hand. Frankrijk weigert een datum voor de liberalisering vast te leggen. Daardoor dreigt deze week op de Europese top in Stockholm een belangrijke doelstelling van de Europese Commissie al bij voorbaat in rook op te gaan.

De Franse premier Jospin maakte gisteren tijdens een bezoek aan Commissievoorzitter Prodi het Franse standpunt duidelijk. Jospin wees op de slechte ervaringen in de Verenigde Staten, waar Californië te kampen heeft met een elektriciteitstekort. Maar Europees Commissaris Bolkestein (Interne Markt) verwerpt tegenover deze krant de argumenten van Jospin. ,,De liberalisering in Californië is gewoon verkeerd gedaan.''

Jospin zei voor een ,,beheerste liberalisering'' van overheidsmonopolies te zijn. ,,Nutsbedrijven kunnen essentieel zijn als we willen dat alle burgers gelijk behandeld worden'', aldus de premier.

De Europese Commissie lanceerde juist deze maand een voorstel om de Europese energiesector (gas en elektriciteit) per 2005 geheel te liberaliseren. Zij wil hiervoor in Stockholm het fiat van de Europese regeringsleiders. Ook vorig jaar tijdens de top in Lissabon verzette Frankrijk zich tegen een einddatum voor energieliberalisering. Frankrijk is bovendien tegen verregaande liberalisering van de postmarkt, waarover in Stockholm ook wordt gesproken. Bolkestein vindt dat in Stockholm afspraken moeten worden gemaakt over snellere liberalisering van posterijen, gas en elektriciteit.

Verder moeten volgens Bolkestein verregaande afspraken worden gemaakt over financiële diensten. Diverse lidstaten verzetten zich tegen het voorstel de regelgeving voor financiële markten in de EU grotendeels in handen te leggen van een op te richten EU Securities Committee. Lidstaten vrezen hierdoor te veel bevoegdheden te verliezen.

INTERVIEW BOLKESTEIN

pagina 18