Feyenoord wil zelf onderhandelen over tv-rechten

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik heeft met grote verbazing kennisgenomen van de berichten dat de Eredivisie NV (ENV) nog steeds namens alle achttien clubs bezig is een nieuw tv-contract af te sluiten.

Feyenoord wil de rechten zelf verkopen. De zendgemachtigden NOS, RTL, SBS 6 en Canal+ hebben inmiddels aanbiedingen gedaan aan de ENV. Op 7 april, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de ENV in Utrecht, wordt beslist met welke omroepen de clubs in zee gaan.

Na dit seizoen loopt het contract met de NOS over de samenvattingen af, het jaar daarop het contract met Canal+ over live-wedstrijden. ENV-commissaris Hans Herremans: ,,Op de rechten van de samenvattingen hebben we drie aanbiedingen gekregen, van de NOS, SBS en RTL. Canal+ heeft een aanbod gedaan op de live-rechten. Op 7 april moeten we als achttien clubs in het algemeen belang een beslissing nemen. Haast is geboden. Het heeft ook lang genoeg geduurd.''

Feyenoord-voorzitter Van den Herik denkt daar anders over. ,,De ENV kan niet namens alle clubs praten, want wij gaan onze tv-rechten zelf verkopen'', stelt hij. Herremans zegt niet onder de indruk te zijn van die uitspraak. ,,De ENV onderhandelt namens alle clubs, dat is in het belang van iedereen.''

Van den Herik zegt zich al lange tijd te ergeren aan de moeizame discussie binnen de Eredivisie NV over de verdeling van de tv-gelden. ,,Wij zijn zo eigenwijs te zeggen: wij hebben meer kennis over deze zaak dan de ENV'', aldus de voorzitter van de Rotterdamse club. Wel zal Feyenoord bij de aandeelhoudersvergadering aanwezig. Van den Herik: ,,We zijn tenslotte aandeelhouder.''

Tijdens de mislukte onderhandelingen over de Euro League is Feyenoord (en PSV en Ajax) duidelijk geworden wat de Nederlandse tv-rechten waard zijn. De voorzitter is in onderhandeling met de NOS. ,,Dat zijn vruchtbare gesprekken, de NOS is altijd een goede partner gebleken'', aldus Van den Herik. Ook met SBS6 is de club nog in gesprek. De internetrechten laat Feyenoord overigens buiten de onderhandelingen. ,,Voetbal op internet biedt veel mogelijkheden, maar daarmee moeten we nog drie jaar wachten in verband met de technische ontwikkelingen.''