Duitsland drukt HBG in verliezen

HBG, Nederlands grootste bouwer, heeft nog steeds problemen op de Duitse bouwmarkt en in de Verenigde Staten. Daardoor heeft HBG vorig jaar een verlies geboekt van 67 miljoen miljoen euro (150 miljoen gulden).

Hollandsche Beton Groep is bezig met een grote reorganisatie, nadat de fusie met Boskalis vorig jaar werd afgeblazen. Deze aanpak, waarvoor een eenmalige voorzining is genomen van 154 miljoen euro, moet op termijn een jaarlijkse kostenbeparing opleveren van 135 miljoen euro. Voor dit boekjaar rekent HBG al op een winst van 90 miljoen euro. De nieuwe HBG-bestuursvoorzitter C.J. Reigersman denkt dat het bedrijf ,,te lang een positief aureool om zich heen gehad heeft''.

HBG zal in tegenstelling tot het verleden geen nieuwe prestigieuze projecten meer aannemen als er te weinig mee verdiend kan worden. Met het oog op de huidige verliezen in Amerika is HBG in dit land niet op zoek naar nieuwe opdrachten. Als de activiteiten binnen de Duitse dochter Wayss & Freytag aan het eind van dit jaar niet ten minste quitte draaien ,,worden de activiteiten daar verder teruggedrongen''. De Duitse markt leverde HBG in 2000 een verlies op van bijna 150 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat kwam vorig jaar uit op 85 miljoen euro. Daarvan was 57 miljoen euro afkomstig van de baggerpoot van HBG, waarop Boskalis destijds zijn zinnen had gezet.

Analist André Mulder van zakenbank Metzler vindt de resultaten er ,,weinig rooskleurig uitzien''. Volgens Mulder hangen de komende resultaten van het concern af van HBG's Duitse activiteiten.

,,Als die niet verbeteren, zijn drastische maatregelen nodig: het verkopen van de Duitse activiteiten of het afsplitsen van de goed draaiende baggerdivisie om kapitaal te genereren.'' Beleggers hebben de afgelopen maanden weinig positief op HBG's activiteiten gereageerd. Het voorgestelde dividend is ongewijzigd 0,73 euro per aandeel gebleven.