De troon en het meisje

De troon willen bestijgen en ook het meisje van je keuze trouwen, kent een ongelukkig precedent. De Britse koning Edward VIII is nooit gekroond omdat hij koste wat het kost met Wallis Simpson wilde trouwen. In 1936 kende Groot-Brittannië daardoor een koningscrisis.

Edward was een playboy. Toen hij Prince of Wales was, de Engelse kroonprins, is er een tweedruit naar hem vernoemd, de `prince of Wales-check'. Op foto's is hij in scherp gesneden kostuums te zien, een dandy in witte pakken met zwart-witte schoenen. Zijn liefdesleven was even berucht als zijn kledingstijl.

In 1931 ontmoette hij de Amerikaanse Wallis Simpson. Zij was getrouwd met de Engelsman Ernest Simpson, voormalig lid van de Coldstream Guards. Het was haar tweede huwelijk. Wallis was grofgebekt, altijd in voor een pleziertje, en een grote schoonheid. Edward werd stapelverliefd. Er zijn veel details over hun relatie in omloop die naar het rijk der fabelen verwezen kunnen worden, zoals het gerucht dat Wallis in een Chinees bordeel seksuele trucjes had geleerd waarmee ze Edward in haar macht kreeg.

Wel staat vast dat de relatie van Wallis en Edward een sado-masochistische inslag had. Onduidelijk is of zich dat in bed heeft voortgezet, maar Wallis en Edward beleefden er in het openbaar beiden plezier aan als zij hem vernederde. Er is een ooggetuigenverslag waarin Wallis Edward tijdens een diner sommeert op handen en voeten onder de tafel naar haar toe te kruipen, om een slip van haar jurk die onder een stoelpoot knel was komen te zitten, los te maken. De toekomstige heerser over het Empire gehoorzaamde direct.

Na de dood van koning George V op 20 januari 1936 werd Edward geproclameerd tot koning. Hij was populair, vooral door zijn werkbezoeken aan mijnen en fabrieken. Edward werd gezien als een Rode Prins. Het begin van zijn regeringsperiode kenmerkte zich door onverzettelijke tegendraadsheid. Hij decreteerde dat zijn linkerprofiel op munten geslagen moest worden; in Groot-Brittannië kijken vorsten afwisselend naar links en rechts, en volgens de traditie was Edwards rechterkant aan de beurt. Maar Edward vond zijn linkerprofiel aantrekkelijker, en dreef zijn zin door. De munten zijn uiteindelijk nooit geslagen.

Edward maakte zich onmogelijk doordat hij Wallis Simpson wilde trouwen. Zij was Amerikaanse, al eenmaal gescheiden, en had inmiddels een scheidingsprocedure tegen haar tweede man in werking gesteld. Kabinetsleden waren als de dood dat Edward daarbij als co-respondent gehoord moest worden; Edward maakte zich daar geen zorgen om, er was immers niets oneerbaars tussen hem en Wallis voorgevallen, maar daar kon hij niemand meer van overtuigen.

Als minnares zou Wallis acceptabel geweest zijn, maar daar wilde Edward niet van horen. Wallis ook niet. Als laatste redmiddel heeft hij een morganatisch huwelijk voorgesteld, waarbij Wallis niet de titel koningin zou krijgen. Premier Baldwin heeft dat voorkomen. Toen Edward zag dat hij klem zat, en niet èn de troon èn het meisje kon krijgen, deed hij op 10 december 1936 troonsafstand. Zijn jongere broer Bertie werd Koning George VI.

Op 3 juni 1937 trouwden Edward en Wallis in Frankrijk. Edward behield na zijn troonsafstand de titel Prins, en heeft zijn leven lang geprobeerd Wallis prinses te maken. De enige titel die de Britse koninklijke familie bereid was te verlenen, was Hertog en Hertogin van Windsor.

Edward ging er vanuit dat hij ondanks zijn troonsafstand nog deel kon uitmaken van het Koninklijk Huis, maar hij werd uit het zicht gebannen. De rest van zijn leven heeft Edward voornamelijk aan de Rivièra gesleten, omringd door een entourage van gokkers, roués en grootindustriëlen met nazistische sympathieën. Edward overleed in 1972, Wallis veertien jaar later. Tot op het laatst heeft Edward volgehouden dat zijn geluk de troon waard was.

    • Alexander Bakker