De dollargok van Wessanen

Voedingsbedrijf Wessanen zeult een reputatie met zich mee als een strategische en financiële brekebeen, maar nu zit er een lekker voordeeltje in de knip. Dankzij een transactie van meer dan 500 miljoen euro op de valutatermijnmarkt zit Wessanen op een winst van 32 miljoen euro. Dat is bijna eenderde van de totale reguliere winst die vorig jaar door meer dan 17.000 mensen werd gemaakt met de verkoop van kaas, gemaks- en gezondheidsvoeding.

Wessanen heeft de winst op de in oktober aangekondigde verkoop van haar Amerikaanse zuivelactiviteiten al zeker gesteld. Tot aan het eind van het boekjaar is de euro in waarde gestegen en kwam Wessanen op winst. De valutawinst wordt pas echte winst als de zuivelbedrijven zijn verkocht.

Bij een koers van 0,89 dollar per euro speelt Wessanen naar schatting wel quitte, bij een pariteit van dollar en euro is de winst 70 miljoen euro en als de euro doorstuift naar 1,1 dollar verdient Wessanen zo'n 127 miljoen. Dan zullen beleggers redeneren: verkoop alle activiteiten en maak van Wessanen een valutatermijn-beleggingsfonds.

Wessanens profijt steekt schril af bij het traditionele ach en wee over ,,valutaire tegenwind'' uit het bedrijfsleven. Doorgaans melden ondernemingen alleen hun verliesgevende transacties op de valutatermijnmarkt, als het verlies zo groot is dat zij het niet kunnen verdoezelen. Aardappelzetmeelfabriek Avebe kostte dat vorig jaar nog 14 miljoen euro; de bestuursvoorzitter van de coöperatie en de directievoorzitter traden af.

Van valutawinsten hoor je weinig. Bedrijven hoeven dat niet te melden. Bovendien zijn de vragen die opdoemen dezelfde als bij een mislukte transactie: wie wist wat wanneer, moet je zulke risico's nemen en als je ze wil nemen, zijn de risico's adequaat bewaakt?

Tweede vraag: wat doet Wessanen met de winst? De verkoopwinst op de Amerikaanse zuivelbedrijven bestaat uit twee elementen: een boekwinst en een profijtelijke valutatransactie. De eerste komt als bijzondere bate in de winst en telt bijvoorbeeld niet mee bij de bepaling van de winst, waarop het dividend voor aandeelhouders is gebaseerd.

Maar de valutawinst komt in mindering op de financieringskosten, mits Wessanen de huidige lijn van boekhouden doortrekt. Dat komt van pas, nu de winst dit jaar gedrukt wordt door wegvallende inkomsten van de zuivelbedrijven. De extra rentebaten op het ontvangen kasgeld wegen daar niet tegenop, het handeltje in dollars helpt een handje.

    • Menno Tamminga