Braziliaans olieplatform gezonken

Het Braziliaanse olieplatform Petrobras-36, het grootste ter wereld, is gisteren alsnog gezonken. Met schepen wordt getracht te voorkomen dat de olie de Braziliaanse kust bereikt.

Ook worden chemicaliën op de olievlek gestrooid die de olie verwijderen. In totaal lag op het platform ongeveer 1,5 miljoen liter ruwe olie opgeslagen. De leiding van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras gaat er van uit dat er geen olie zal aanspoelen op de kust. Het platform lag ongeveer 125 kilometer voor de kust ter hoogte van Rio de Janeiro.

Vorige week donderdag begon het veertig verdiepingen tellende olieplatform slagzij te maken na een drietal explosies. Daarbij kwam een van de werkers op het platform om het leven. Ook werden er negen anderen vermist. De autoriteiten gingen er inmiddels vanuit dat ook zij waren overleden, maar hoopten hun stoffelijke resten nog terug te kunnen vinden. Die hoop is door het zinken van Petrobras-36 nu vrijwel opgegeven.

Op de plek waar het platform lag, is de oceaan ongeveer 1.300 meter diep. Het is volgens deskundigen uitgesloten dat het gevaarte kan worden geborgen. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk wordt daardoor ernstig gehinderd. Tot nu toe wordt er, op grond van waarnemingen van werkers op Petrobras-36, van uitgegaan dat de explosies plaatshadden in één van de pilaren van het olieplatform. De pilaar van het drijvende gevaarte zou daardoor lekgeslagen zijn en zich met water hebben gevuld. Dit weekeinde hebben reddingswerkers geprobeerd de pilaren met stikstof en perslucht te vullen om het water eruit te krijgen. Maar dat is mislukt, mede als gevolg van het slechte weer.

Het staatsoliebedrijf Petrobras heeft inmiddels een slechte reputatie als het gaat om olievervuiling. Vorig jaar werden zes ernstige gevallen van vervuiling gemeld. In januari lekte een miljoen liter olie in een baai in Rio de Janeiro, een half jaar later werd een rivier ernstig vervuild doordat een raffinaderij van Petrobras olie knoeide.

Werknemers van Petrobras dreigen met stakingen als het bedrijf de veiligheidsmaatregelen niet verbetert. Nabestaanden van de slachtoffers vermoeden dat het ongeluk mogelijk het gevolg is van de druk op de werkers om de productie op te voeren. Dat zou ten koste zijn gegaan van onderhoud en veiligheid. De Braziliaanse vakbond zegt dat de afgelopen drie jaar 81 werknemers zijn omgekomen bij ongelukken.