Boogerd wint zevende rit in Tirreno

Michael Boogerd heeft gisteren de zevende etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De rit ging van Fermo naar Ortezzano, met een korte maar loodzware slotklim. De Italiaan Davide Rebellin werd leider in het algemeen klassement.

De Tirreno-Adriatico eindigt vandaag in San Benedetto del Tronto. Boogerd bekroonde gisteren in Italië zijn uitstekende voorseizoen met een ritzege. Na een spectaculaire slotklim, volgens de Nederlander steiler dan de Muur van Hoei in de Waalse Pijl, klopte hij Rebellin in de sprint.

De vorige leider, Sergej Ivanov, was na een val maandag niet meer gestart. Boogerd staat achter de Italiaan Colombo derde in het klassement op drie seconden. Hij verwacht niet dat verschil in de slotetappe weg te kunnen werken. ,,Ik ging hier vandaag voor de ritzege. Daarom ben ik ook in de klim lang in het wiel van Rebellin blijven zitten. Demarreer ik, dan krijg ik misschien twee, drie renners mee en word ik geklopt.''

Met veel interesse had Boogerd gisteren gekeken naar de Italiaanse renners. Hij zag bij de start met wat voor verzet de Italiaanse renners gingen rijden. ,,We hadden met het routeboek erbij berekend dat de slotklim zo'n 11 procent omhoog moest lopen. Aan de verzetten van de Italianen zag ik dat het steiler zou zijn.'' Snel werden andere wielen gestoken. Bij de eerste doorkomst wist Boogerd dat die keuze terecht was.

In de laatste 20 kilometer ontsnapten drie renners. De Rabo-ploeg ging in de achtervolging. Boogerd mocht na afloop zijn ploeggenoten bedanken voor het achtervolgingswerk.

Na zijn zege rees de vraag of hij zaterdag in Milaan-San Remo start. Boogerd: ,,Ik zal er eens een nachtje over slapen. Ik ben natuurlijk nu wel in vorm.'' En: ,,Het zal wel kriebelen als ik op tv Rebellin op de Poggio zie demarreren.''