BLAUWKAASCREME

Kleine hapjes bij de borrel getuigen van iets meer inspanning dan een trits schaaltjes gevuld met nootjes, zoutjes, chips en olijven. Zelfgemaakte borrelhapjes verlenen meteen veel meer cachet aan het apperitief. Zo'n borrelhapje hoeft beslist niet veel werk te omvatten.

Zelf ben ik een groot voorstander van wat in de Franse keuken beurre composé wordt genoemd, boter vermengd met een lekker en daarmee smaakbepalende ingrediënt waarmee crackers of dungesneden toastjes kunnen worden besmeerd. Het botermengsel kan van te voren worden bereid en, afgedekt met plasticfolie, heel goed enkele dagen worden bewaard in de ijskast.

Met blauwschimmelkaas wordt een verrukkelijke kaascrème verkregen waarmee gesmeerd en gevuld kan worden dat het een lust is. De toevoeging van een scheutje Triple Sec brengt een zoetje mee in de vrij zoute blauwkaascrème zodat de smaak op geraffineerde wijze wordt verzacht.

De Bleu d'Auvergne kan ook vervangen worden door bijvoorbeeld Roquefort, Fourme d'Ambert, Bleu de Sassenage of de vrij scherpe Italiaanse Gorgonzola piccante (tegenwoordig regelmatig gesignaleerd in Nederland). Pas wel de toe te voegen hoeveelheid boter aan de `zoutheid' van de kaas aan want die verschilt per soort.

Bereiding: Prak de Bleu d'Auvergne door de zachte boter tot een homogeen mengsel. Roer de Triple Sec er theelepelsgewijs door tot een luchtige kaascrème is verkregen. Snijd de dadels overlangs in, verwijder de pit en vul de verkregen holte met circa 1/2 theelepel blauwkaascrème. Met 30 gram kaascrème kunnen circa 50 dadels worden gevuld want er is niet veel voor nodig.

Gebruik de rest van de crème om toastjes, eenhapscrackers of mini-matzes lekker dik mee te besmeren. Een eventueel restant van de blauwkaascrème kan goed bewaard worden en leent zich tot kleine fantasiën bij het koken – door pasta, risotto of als toegift op een gepofte aardappel.

    • Florine Boucher