Beurzen Europa negatief over verlaging rente in VS

De aandelenkoersen in Europa zijn vanmorgen scherp gedaald, nadat Wall Street gisteren negatief reageerde op het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de geldmarktrente met 0,5 procentpunt te verlagen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs hadden vooral de telecomfondsen het zwaar te verduren. KPN daalde rond het middaguur met ruim 9 procent, en de nieuwe AEX-fondsen Versatel en KPN QWest gingen met respectievelijk 10 procent en 12,8 procent onderuit. Kabelbedrijf UPC verloor 13,3 procent en chipmachinefabrikant ASML 6,9 procent.

De koersdalingen drukten de AEX-index met 2,3 procent tot onder de 540 punten, het laagste niveau sinds oktober 1999 en bijna een kwart onder het koersrecord van september vorig jaar. Elders in Europa daalden de grote beurindices gemiddeld met 2 procent.

De Europese beurzen reageerden daarmee op een forse koersdaling op Wall Street. Daar hadden beleggers gehoopt dat de Amerikaanse centrale banken de rente met 0,75 procentpunt zouden verlagen. De Federal Reserve maakte echter bekend een renteverlaging van een half procentpunt door te voeren tot 5,0 procent voor de federal fund rate, het voornaamste geldmarkttarief, maar hield de mogelijkheid open voor een nieuwe renteverlaging vóór de eerstvolgende vergadering van 15 mei.

Het Dow Jones-gemiddelde en de Nasdaq-index doken aanvankelijk in de min, herstelden zich weer tot het niveau van net voor de bekendmaking maar slipten daarna weg. De Dow eindigde 238 punten, ofwel 2,39 procent, lager op 9.720, het laagste sinds maart 1999. De Nasdaq sloot de dag af met een verlies van 93, ofwel 4,8 procent, op de stand van 1.857, een niveau dat in november 1998 voor het laatst werd gepasseerd.

De 'Fed' sprak in een verklaring over ,,aanhoudende druk op de winstmarges'' en ,,beperking van de consumptie''. Volgens de centrale bankiers zijn er ,,aanzienlijke risico's dat vraag en productie op een matig niveau blijven''. De Fed ziet ook lichtpuntjes. De bestedingen hebben zich alweer iets hersteld en er is een voorraadcorrectie onderweg.

De Fed heeft de rente dit jaar nu al driemaal verlaagd, telkens met een half procentpunt.

ACTUEEL: pagina 19