Benicio Del Toro

In een reeks profielen van hedendaagse filmsterren deze week de Amerikaanse acteur Benicio Del Toro, die voor zijn rol in `Traffic' genomineerd is voor een Oscar.

In Traffic van Steven Soderbergh spelen zoveel sterren zo goed dat het gek is dat alleen Benicio Del Toro er een Oscarnominatie mee verdiende. Misschien heeft de nominatie, in de categorie beste bijrol, niet alleen met Del Toro's spel te maken, maar ook met het personage dat hij vertolkt. Del Toro's Mexicaanse politie-agent is vrijwel het enige karakter in de film dat aan het slot niet op de een of andere manier gecorrumpeerd is. Als Traffic een held heeft, dan is het Del Toro. De acteur ontving al talloze prijzen voor deze rol, waaronder onlangs een Golden Globe.

Del Toro heeft ervaring met het verwarren van personage en acteerprestatie. Voor zijn optreden als Dr. Gonzo in Terry Gilliams Fear and Loathing in Las Vegas (1998), kwam hij twintig kilo aan. Het was volgens de acteur daarna moeilijk om weer werk te krijgen. ,,People in the business might have taken what they saw literally'', zei hij in een interview. Ze dachten dat hij echt dik was geworden.

Del Toro (San German, 19 februari 1967) werd geboren op Puerto Rico en verhuisde toen hij twaalf was naar Pennsylvania. Zijn vader hoopte dat Benicio advocaat zou worden, maar op de universiteit raakte hij in de ban van het toneel. Na de middelbare school verhuisde hij naar New York, waar hij onder meer les nam bij Stella Adler. Del Toro is een van de weinige acteurs die zich nog iets gelegen laat liggen aan the Method, de acteermethode die Marlon Brando beroemd maakte. Toch kreeg hij naar eigen zeggen het beste advies van collega Christopher Walken: ,,Als je in een scène zit en je weet niet wat je moet doen, doe dan niets.''

Del Toro staat erom bekend dat hij liever minder dan meer tekst uitspreekt. Vaak vraagt hij regisseurs of hij tekst mag schrappen die hij niet essentieel vindt voor het verhaal. In The Usual Suspects (Bryan Singer, 1995), de film waarmee hij doorbrak, besloot Del Toro al zijn zinnen onverstaanbaar te mompelen. Volgens Del Toro was het de enige taak van zijn personage om dood te gaan, en maakte het niet uit wat het zei. Juist het gemompel deed Del Toro opvallen. Na The Usual Suspects speelde hij onder meer in Basquiat (Julian Schnabel, 1996), The Funeral (Abel Ferrara, 1996), The Fan (Tony Scott, 1996) en Snatch (Guy Ritchie, 1999). Del Toro's bemoeienis met zijn personage in Traffic ging verder dan het schrappen van tekst. In het scenario was de agent een doorsnee en dus corrupte Mexicaan. Op verzoek van Del Toro werd er van dit stereotype afstand genomen. De Oscarnominatie heeft Del Toro daardoor niet alleen om zijn spel aan zichzelf te danken.

    • Bianca Stigter