Baljurken, badpakken

Sandra Bullock heeft zich in Miss Congeniality een eigenaardig lachje aangemeten om te illustreren hoe ongepolijst de door haar vertolkte FBI-agente Gracie Hart is: ze knort als een biggetje dat zojuist zijn eerste modderbad heeft genomen. Maar niets is zo snel weer roze als een varkentje na een schuimbad, dus Hart blijkt de ideale undercoveragente om te voorkomen dat de Miss United States-verkiezingen worden gesaboteerd door een schimmige terrorist. Michael Caine speelt op z'n routinematige best de Professor Higgins die Bullock een spoedcursus My Fair Lady geeft en voor je het weet schrijdt ze als een infante. William Star Trek Shatner geeft in een bijrol gestalte aan de tragische figuur van uitgerangeerde ster. Ondanks het feit dat vanaf het begin al duidelijk wordt gemaakt dat de jury wordt bewerkt om Bullock om veiligheidsredenen tot de finale te laten doordringen, neemt gaandeweg het Pygmalion-motief de overhand. Voor de toeschouwer is het dan heel makkelijk om zich met Bullocks pogingen om die Miss-titel op eigen kracht te winnen te identificeren. Hoewel Miss Congeniality niets toevoegt aan eerdere films over (doorgestoken) schoonheidswedstrijden en de hatelijke vriendschappen tussen popperige rivales, doet de film daar ook niet moeilijk over. Het werd gewoon weer eens tijd voor wat baljurken, badpakken en bekakte accenten, moeten producente Bullock, regisseur Donald Petrie (vooral bekend als de man die de grappen en grollen van Grumpy Old Men Jack Lemmon en Walter Matthau in goede banen moest zien te leiden) en schrijver/producent Marc Lawrence (verantwoordelijk voor het eerdere Bullock-verhikel Forces of Nature) hebben gedacht.

DL

Miss Congeniality. Regie: Donald Petrie. Met: Sandra Bullock, Michael Caine, Benjamin Bratt, Candice Bergen, William Shatner. In: 77 theaters.