`Zapatour' mislukt

De `Zapatistas' rebellen keren na twee weken onverrichterzake terug naar de zuidelijke deelstaat Chiapas. Dit heeft de aanvoerder van de indiaanse rebellen, `subcomandante' Marcos, gisteren bekendgemaakt. Hij beschuldigde Mexicaanse politici van een `holbewonersmentaliteit' omdat ze hem geen toestemming hadden gegeven het Congres toe te spreken. Eerder had Marcos gezegd dat hij Mexico-Stad niet zou verlaten voordat de eisen van de Zapatistas waren ingewilligd.

Marcos en 23 andere Zapatista-leiders waren op 11 maart door bijna honderdduizend betogers ingehaald in de hoofdstad na een demonstratieve tocht door twaalf deelstaten. De zogeheten `Zapatour' was bedoeld om steun te genereren voor een wetsvoorstel dat de rechten van indianen moet beschermen. Dat wetsvoorstel komt voort uit een akkoord dat de regering in 1996 met de rebellen sloot. De indianen werd meer autonomie beloofd, hetgeen nog eens bevestigd werd door president Vicente Fox toen deze in december aantrad. De Zapatistas eisen dat de wet snel wordt aangenomen, maar het Congres is het niet met hen eens over de invulling.

Marcos zei gisteren dat de onderhandelingen met leden van het Congres frustrerend waren verlopen. ,,Het is duidelijk hoe intolerant de politieke klasse is'', zei hij op een persconferentie. ,,De holbewoner-politici denken dat ze hun racistische, arrogante en autoritaire posities uit de koloniale tijd kunnen handhaven.'' Subcomandante Marcos, die zich alleen met een bivakmuts vertoont, zei dat de indianen van plan waren voor vertrek, vrijdag, nog een aantal bijeenkomsten te houden. Ook sloot hij niet uit dat de Zapatistas de optocht nog eens overdoen.