Winst Philips onder druk door chips en tv's

Elektronicaconcern Philips heeft vanmorgen gewaarschuwd dat de winst in de eerste drie maanden van dit jaar zal tegenvallen. Philips voorziet in het eerste kwartaal van dit jaar tegenvallers op het gebied van halfgeleiders (chips), consumentenelektronica en beeldschermen (componenten).

De omzet van de chipdivisie zal in de maanden januari tot en met maart wel iets hoger uitkomen dan in dezelfde periode van vorig jaar, maar zo'n 25 procent lager dan in het laatste kwartaal van 2000. Bij de presentatie van de jaarcijfers, op 8 februari, hield Philips nog rekening met een omzetdaling van 15 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar.

Analisten verwachten dat de chipmarkt dit jaar niet zal groeien. Philips denkt over het hele jaar 2001 sneller te kunnen groeien dan de markt. Het operationeel resultaat van de divisie halfgeleiders daalt tot maart van dit jaar met ,,ongeveer 10 procent'' in vergelijking met dezelfde periode van het jaar 2000.

Philips' divisies consumentenelektronica en componenten zullen dit kwartaal verlies maken. Het verlies van consumentenelektronica, dat als een verrassing komt, is volgens een woordvoerder het gevolg van tegenvallende verkopen van mobiele telefoons, settop boxen (voor digitale televisie bijvoorbeeld) en conventionele elektronica zoals kleurentelevisies. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers had Philips vorige maand al gewaarschuwd voor de gevolgen van de tegenvallende groei in de Verenigde Staten.

Philips Componenten kampt met tegenvallers op de markt voor platte beeldschermen en beeldschermen voor mobieltjes. De prijzen van zogeheten lcd-schermen staan onder druk.

De winstwaarschuwing van Philips komt ruim een maand voordat Philips-topman C. Boonstra wordt opgevolgd door G. Kleisterlee. Concurrenten als Infineon, dochter van het Duitse Siemens, en het Franse STM waren Philips al voorgegaan met een aanpassing van de verwachtingen. Afgelopen vrijdag waarschuwde ASM Lithography (chipmachines), een bedrijf waarin Philips een belang heeft van 7 procent, dat de winst zal tegenvallen.

Beleggers toonden zich vanmorgen in eerste instantie niet onder de indruk van de waarschuwing, maar later in de ochtend kwam de koers van het aandeel toch onder druk te staan.

Op de Amsterdamse effectenbeurs noteerde het aandeel Philips rond het middaguur een verlies van bijna 4 procent.

Philips : pagina 13