Wereldkampioen Vainsteins troeft Zberg af in sprint

Romans Vainsteins stond gisteren in de zesde rit van de Tirreno-Adriatico hernieuwd dagsucces van Rabobank in de weg. Markus Zberg, vrijdag al ritwinnaar, kwam in een sprint bergop net tekort tegen de Letse wereldkampioen.

Groot leed speelde zich enkele honderden meters voor de streep af. In een poging mee te sprinten om bonificatieseconden kwam leider Sergej Ivanov zwaar ten val. De Rus van Fassa Bortolo verdween per ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Omdat het ongeval binnen een kilometer van de streep gebeurde, bleef Ivanov gevrijwaard van tijdverlies. Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat de renner, die afgelopen jaar nog voor Farm Frites reed, vandaag zou starten. In dat geval zou zijn ploeggenoot Roberto Petito de leiderstrui overnemen.

Het was een dramatisch einde van een korte rit (136 kilometer) van Torre San Patrizio naar Monte San Pietrangeli. Michael Boogerd reed op het moment van de valpartij op kop van het peloton. ,,Ik was de sprint aan het voorbereiden voor Markus. Ik heb niet gemerkt wat er achter me gebeurd is.'' De Italiaan Lopeboselli kwam zo hard ten val dat hij zijn helm verloor. Ivanov kon hem niet meer ontwijken.

De rit door de Italiaanse provincie Marche stond lang in het teken van een vlucht van negen renners. Onder hen de Italiaan Di Luca en de Belgen Peers en Dierckxsens. De laatste probeerde het op twintig kilometer voor de streep tevergeefs met een solo. Een poging van de Australiër McGee in de slotfase op te ontsnappen werd verijdeld, Boogerd zette zich in de slotkilometer op kop van het peloton, maar zijn missie kreeg geen succesvol einde. ,,Nou ja, we rijden goed. Wauters en Den Bakker hebben keihard gewerkt om de koplopers te achterhalen.''

Rabo-ploegleider Theo de Rooy was er zondag meteen na de tijdrit nog van overtuigd dat de koers was beslist. Fassa Bortolo zou de Tirreno, die morgen eindigt in San Benedetto del Tronto, nooit meer uit handen geven. De ploeg heeft nog steeds de leider in de gelederen, maar de verschillen zijn klein. Zo moet Boogerd, zevende in het klassement, slechts acht tellen toegeven op Ivanov, zeven op Petito. ,,Het zal moeilijk worden, maar de Tirreno is nog niet beslist'', zei Boogerd gisteren.

Vainsteins bezorgde Domo-Farm Frites, na de ritwinst van de Pool Wadecki in de etappekoers Parijs-Nice, het tweede grote succes binnen een week. De Let spoot wat champagne over toeschouwers en rondemissen en verdween spoorslags naar zijn hotel. Tijd voor rust, met het oog op zaterdag, wanneer de eerste klassieker van het seizoen wordt verreden, Milaan-Sanremo.