Wars van handje contantje

Contant dividend voor beleggers zou een grote toekomst tegemoet gaan met de nieuwe belastingwet. Dat valt tegen. Bedrijven houden vast aan hun oude beleid.

Geld in de hand zou de norm worden in ondernemersland. De nieuwe fiscale wetgeving, die contant dividend voor particuliere aandeelhouders niet langer achterstelt ten opzichte van dividend in aandelen van een bedrijf, zou een drastische wijziging betekenen van het financiële beleid.

Bank en verzekeraar ING kondigde eind vorig jaar al aan alleen nog maar dividend in contanten uit te keren. Maar wat blijkt, nu de beursgenoteerde ondernemingen met hun winstcijfers over 2000 en hun dividendvoorstellen komen? Contant dividend maakt niet de zegetocht die analisten en sommige bedrijven zelf hadden verwacht.

Voedingsbedrijf Wessanen en DSM (chemie en farmacietoeleverancier) kiezen voor contanten. KPN zal alleen dividend in aandelen uitkeren, maar dat is een teken van financiële zwakte: het concern houdt het geld liever in kas.

Het aantal bedrijven die beide mogelijkheden in stand houden is echter legio: ABN Amro, supermarktketen Ahold, papier- en kantoorartikelenverkoper Buhrmann, automatiseerder Getronics, maar ook handelshuis Hagemeyer, bank Van Lanschot en vervoerder Frans Maas.

Ook verzekeraar Aegon vindt dat er iets te kiezen moet zijn, zegt financieel bestuurder J. Streppel. Een aandeelhouder kan geld nemen of een gelijk bedrag in aandelen Aegon. Aegon stopt ermee om het contante dividend net wat aantrekkelijker te maken.

,,Wat veel mensen ontgaat is dat dividend in aandelen de goedkoopste manier is om aandelen Aegon te kopen'', zegt Streppel. ,,Je betaalt als belegger geen transactiekosten.'' En ook voor professionals geldt: op de kleintjes letten loont.

Aegon heeft bovendien een aanzienlijke beleggersgroep die niets te maken heeft met de wijzigingen in de Nederlandse belastingwetgeving. Van de aandelen is zo'n 40 procent in handen van de bevriende Vereniging Aegon, en van de overblijvende 60 procent zit zeker de helft bij buitenlandse aandeelhouders.

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verwacht echter dat ,,contant dividend verder zal toenemen'', zo zei hij gisteren vooruitblikkend bij de presentatie van het VEB-jaarverslag. Hij bekijkt de dividenduitkering niet alleen als een beloning voor de aandeelhouder, maar ook als instrument bij toezicht op de ondernemingsleiding. Daarom is hij in dat opzicht content met het advies van de Sociaal-Economische Raad om de aandeelhoudersvergadering het dividend te laten vaststellen en niet, zoals nu, de raad van commissarissen. ,,De onderneming moet waarmaken dat op ingehouden vermogen voldoende rendement wordt gemaakt'', zo redeneert hij.

Contant dividend is aantrekkelijk voor beleggers die (deels) van hun beleggingen leven en voor professionele geldbeheerders die particulieren met hoge opbrengsten naar hun beleggingsfonds lokken. Bovendien moeten particulieren het nieuwe belastingtarief van 1,2 procent over hun vermogen ook echt betalen. Dat geld kunnen zij vrijmaken door wat beleggingen te verkopen of door contant dividend te kiezen.

Dividend in aandelen heeft echter ook voordelen. Het is een vriendelijke geste tegenover beleggers die, bijvoorbeeld om fiscale redenen, hun aandelenbelang op peil willen houden. De onderneming houdt zijn winst bovendien in kas, terwijl het vermogen en daarmee de slagkracht voor verdere zakengroei wel wordt uitgebreid met een kleine emissie van aandelen.

Deze stille groei dwingt managers niet snel tot een beroep op de kapitaalmarkt en schermt hen deels af van druk van beleggers, zeggen critici echter. Voormalig directievoorzitter J. Kleiterp van zakenbank MeesPierson heeft jaren geleden al een warm pleidooi gehouden voor 100 procent winstuitkering aan beleggers. Goed voor een levendige kapitaalmarkt en een prima methode om managers te toetsen.

Als zij willen expanderen, bijvoorbeeld door een grote overname, moeten zij met een goed verhaal en hun eerdere resultaten de beleggers overtuigen om geld te steken in het bedrijf.

    • Menno Tamminga