`Verklikker' van ramp afgezonderd

De directie van huis van bewaring De Karelskamp in Almelo houdt de 42-jarige `verklikker' N. uit Enschede sinds vorige week vrijdag tegen zijn wil in afzondering. Dat heeft zijn advocaat R.F. Speijdel bekendgemaakt.

N. - en twee onbekende andere gedetineerden - hebben stadgenoot André de V. (33) `verlinkt' die tijdens het douchen tegen hen zou hebben bekend op 13 mei vorig jaar brand te hebben gesticht bij S.E. Fireworks. Dat geldt onder gedetineerden als het doorbreken van een erecode. De brand mondde uit in de vuurwerkramp.

N., die op 9 februari op heterdaad werd betrapt bij een inbraak in een woning, trad vorige week donderdag op in het televisie-programma Barend en Witteman. Hij was donderdag en vrijdag geschorst om zijn tuin op te ruimen. Na zijn terugkomst op vrijdagavond zes uur werd hij volgens zijn advocaat meteen geïsoleerd.

Het krijgen van een dergelijke `rode kaart', zoals delinquenten dat noemen, kan volgens Speijdel alleen worden opgelegd op verzoek van Justitie als daar bijvoorbeeld een onderzoeksbelang mee is gediend. Het niet meer mogen deelnemen aan recreatie-activiteiten, het nauwelijks meer mogen ontvangen van bezoek en de praktische onmogelijkheid om te telefoneren kan niet in N.'s belang worden uitgelegd, aldus zijn advocaat. De man stelt bescherming tegen mogelijke agressie van mede-gedetineerden ook helemaal niet op prijs, stelt Speijdel.