Tekort stroom in VS acuut

In Californië, de dichtst bevolkte en rijkste staat van de Verenigde Staten, hebben gisteren de autoriteiten na twee maanden betrekkelijke rust opnieuw de stroom tijdelijk afgesloten. De georkestreerde stroomuitval trof naar schatting 1,3 miljoen inwoners. Vandaag zou de stroom weer tijdelijk worden afgesloten. Oorzaak is een acuut tekort aan stroom.

De Amerikaanse minister van Energie, Spencer Abraham, zei gisteren in Washington dat de Verenigde Staten het ,,ernstigste energietekort'' beleven sinds de jaren zeventig. Het goede nieuws is volgens hem dat het energieprobleem kan worden opgelost. Het slechte nieuws dat de elektriciteitscrisis in Californië niet op zichzelf staat, het probleem niet tijdelijk is en niet vanzelf weer over gaat. Het acute tekort in Californië is volgens de Los Angeles Times veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden: gestegen stroomverbruik, meer centrales die stilliggen wegens onderhoud, minder stroom van alternatieve stroomproducenten, minder stroominvoer uit buurstaten en aanzienlijk minder vrijwillige stroombesparing door grote bedrijven.

Volgens de krant is de stroomuitval van gisteren nog maar een voorproefje van wat de staat te wachten staat. Gisteren was de vraag naar stroom de helft geringer dan in de hete Californische zomers, wanneer de airconditioning op volle toeren draait. Anders dan in januari, werd gisteren voor het eerst ook het zuiden van Californië door de stroomuitval getroffen. Dat was sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gebeurd. De elektriciteitscrisis in deze staat is veroorzaakt door de onvolledige deregulering van de elektriciteitsmarkt: wel een vrije groothandelsmarkt, geen vrije kleinhandelsmarkt, waardoor de elektriciteitscentrales de gestegen prijzen niet aan de consument konden doorberekenen en nu vrijwel failliet zijn.