`Steeds meer regionale musea dicht'

Britse regionale musea kampen in toenemende mate met te grote exploitatiekosten, waardoor ze genoodzaakt zijn hun poorten te sluiten. Dat is de conclusie van een gisteren verschenen rapport over `cultuurtrends'.

Het nationaal museum voor popmuziek in Sheffield is gesloten, omdat er minder dan een kwart van de 400.000 verwachte bezoekers per jaar kwamen. Het centrum voor visuele kunsten in Cardiff is om dezelfde reden gesloten. En het `levenskrachtmuseum' naast de kathedraal van Bradford trok in de eerste week 62 bezoekers in plaats van de verwachte duizend. Ook dat museum ging dicht.

De drie instellingen, die samen ruim zestien miljoen pond (zestig miljoen gulden) uit het millenniumfonds van de Britse nationale loterij toucheerden voor nieuwbouw en uitbreiding, illustreren een trend. Volgens een gisteren verschenen rapport van het Policy Studies Institute (PSI), een denktank, is de museumsector op onverantwoorde wijze geëxpandeerd zonder aan exploitatie te denken.

Het merendeel van de sinds 1995 bestede miljard pond ging naar uitbreiding en nieuwbouw, maar de musea kunnen de gestegen exploitatiekosten steeds moeilijker opbrengen. In een dalende markt, waar musea elkaar beconcurreren en museumbezoek zelf concurrentie ondervindt van het winkelcentrum, leidt dat tot sluitingen, aldus het PSI. Volgens hoofdauteur Adrian Babbidge zullen steeds meer regionale musea sluiten. Hun aantal is in het Verenigd Koninkrijk sinds de jaren '60 sterk gestegen en het museumbudget van lokale overheden daalt al vijf jaar. Ook recent opgeknapte lokale musea krijgen het moeilijk omdat voor nieuwe exposities of het conserveren van collecties geen geld over is. Regeringsbeleid intensiveert de trend, aldus Babbidge. ,,Het is goedkoper om met de trein het gratis toegankelijke Science Museum in Londen te bezoeken dan je lokale museum dat toegangsgeld moet vragen.'' Het ministerie van Cultuur noemt het rapport ,,onnodig alarmistisch''.