Staking bij NS vandaag al gestart

Het rijdend NS-personeel in Zutphen heeft vanmiddag het werk neergelegd. De 120 machinisten en conducteurs wilden gezamenlijk het kort geding bijwonen, dat reizigersvereniging Rover, de Consumentenbond en de ANWB tegen een van hen hebben aangespannen. De organisaties wilden hiermee voorkomen dat de aangekondigde stakingen bij NS morgen doorgaan.

De organisaties vinden dat de stakers de bevindingen van de commissie Blankert/Stekelenburg moeten afwachten. Zij beiden onderzoeken momenteel de problemen bij NS en komen mogelijk deze week al met een rapport.

De Consumentenbond vindt dat het belang van de stakers niet opweegt tegen het maatschappelijk belang. ,,Het maatschappelijk leven wordt dagenlang ontwricht als het tot stakingen komt'', aldus een woordvoerder. De organisaties zijn ook van plan andere personeelscollectieven aan te pakken.

De personeelscollectieven hebben zich buiten de bonden om georganiseerd, uit onvrede met die vakbonden. De machinisten en conducteurs kondigden aan morgen ,,voor onbepaalde tijd'' te gaan staken. Arnhem staakt vanaf vrijdag, Utrecht maandag.

Amsterdam en Rotterdam houden morgenochtend een werkonderbreking tot negen uur. Dan beraden ze zich op verdere acties. De acties zijn een protest tegen het gewraakte nieuwe dienstrooster (per 10 juni) van NS.

De personeelscollectieven eisen uitstel, omdat het nieuwe werkrooster het rijdend personeel aan een beperkt aantal routes koppelt.