Soundbites over het transfersysteem

In het stadion van Willem II werd gisteren tijdens een symposium het `nieuwe' transfersysteem besproken. Over één ding waren alle partijen het eens. Dit is geen verbetering.

Het oordeel van Henk Kesler, directeur van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), over het nieuwe transfersysteem voor beroepsvoetballers is resoluut: ,,Much ado about nothing''. ,,Er is ontzettend veel energie gestoken in de discussie over de afschaffing van het transfersysteem. Maar de essentie van het nieuwe systeem is dat alles simpelweg bij het oude is gebleven'', zei Kesler gisteren tijdens een symposium in Tilburg over het transfersysteem.

De Europese Commissie verkondigde vorig jaar aanvankelijk dat het transfersysteem in `een Europa zonder grenzen' snel tot het verleden zou horen. Voetballers zouden net zoals in `de normale maatschappij' vrij van werkgever moeten kunnen veranderen. De gigantische transfersommen zouden verdwijnen. Paniek brak uit in voetballand Nederland. Maar tot dusver bleek angst ongegrond.

Twee weken geleden werd door de EU trots een voorlopig akkoord op hoofdlijnen gepresenteerd. Veel meer dan de minimale (één jaar) en de maximale duur (vijf jaar) van een contract is er concreet nog niet geregeld. De cruciale details over bijvoorbeeld de manier waarop afkoopsommen worden bepaald mogen de Europese en de mondiale voetbalfederatie de komende maanden zelf uitwerken. Het is de bedoeling dat de wereldvoetbalbond FIFA op 7 juli tijdens een buitengewoon congres definitief de nieuwe regels vastlegt. Nieuw is bijvoorbeeld dat de FIFA een voorstel klaar heeft liggen om voetbalmakelaars contracten tussen club en speler mede te laten ondertekenen.

In Tilburg kwamen gisteren in het stadion van Willem II partijen uit het Nederlandse voetbal bijeen om de toekomst van de voetbalwereld te schetsen. De zaakwaarnemer, de werkgeversorganisatie, de politicus, de clubcoach, de spelers, de clubvoorzitter en de voetbalbond. Allemaal waren ze in Tilburg vertegenwoordigd om hun eigen belangen te vertegenwoordigen. Wat volgde was een discussie in vooral oneliners en soundbites.

Rob Jansen van Sport Promotion, die de tal van internationals bijstaat: ,,De spelers worden weer teruggeworpen naar voor het Bosman-arrest.'' Wessel Weezenberg van de Federatie Betaald Voetbal Organisaties: ,,De CAO in het betaald voetbal blijft bepalend.'' Tweede-Kamerlid Joop Atsma van het CDA: ,,Er moet een Europese richtlijn voor de sport komen''. Jan Reker van de Coaches Betaald Voetbal: ,,Contracten van bepaalde tijd moeten worden uitgediend. Een hoofdrolspeler in een film kan toch ook niet halverwege de opnames stoppen.'' Johan Tukker van de spelersorganisatie ProProf: ,,Het huidige systeem was zo slecht nog niet.''

En zo waren de partijen het er allemaal over eens dat de Europese Unie met het nieuwe systeem `een monstrum met vele onduidelijkheden' had gecreëerd. Maar een behoorlijk alternatief systeem bleek ook niet zomaar voorhanden in de voetbalwereld waar de afgelopen jaren de salarissen, de clubbegrotingen en de transfersommen explosief zijn gestegen.

Verrassend was de bijdrage van Willem II-voorzitter Jan Vullings. ,,Wie zit hier eigenlijk niet voor zichzelf, maar voor het voetbal'', vroeg hij uitdagend aan het rijtje sprekers. Het bleef stil. ,,Het voetbal is niet van de spelers, van de makelaars of van de politiek. Het voetbal is van de gewone man'', sprak Vullings. ,,We moeten van die idiote bedragen af die er om gaan in de voetballerij. We moeten zorgen dat de salarissen weer normale proporties gaan aannemen.''

Bijval kreeg de voorzitter van de Tilburgse eredivisieclub nauwelijks. Vullings toverde daarop maar zelf een alternatief transfersysteem uit de hoge hoed. ,,Het is heel simpel'', legde hij uit. ,,De transfersom van een speler die van A naar B verkast wordt bepaald door het aantal jaren dat zijn contract nog loopt maal het salaris bij zijn nieuwe club. Staat een speler nog twee jaar onder contract en kan hij bij een nieuwe club een miljoen per jaar verdienen dan is de transfersom twee miljoen gulden. Zo gaan de transferbedragen vanzelf naar beneden.''

Direct schoten de belangenbehartigers uit het betaalde voetbal gaten in het systeem van Vullings. Voormalig Willem II-trainer Jan Reker wist zelfs al hoe het systeem te omzeilen. ,,Je geeft als club dan eerst een éénjarig contract met een laag salaris met natuurlijk een optie daarna op een meerjarig contract tegen een veel hoger salaris.'' Gelach en instemmend geknik achter de tafel. Vullings' conclusie was treffend: ,,Heren, ziet u nu hoe wij bezig zijn met z'n allen.''

In Tilburg bleek dat de meesten partijen in het voetbal het liefst uitgaan van het adagium: `Veranderingen prima, als alles maar bij het oude blijft'.

    • Koen Greven