Sleutelminister treedt al terug

De regering van de Argentijnse president Fernando De la Rúa is afgelopen nacht in grote politieke problemen geraakt nadat de onlangs benoemde minister van Economische Zaken Ricardo López Murphy aftrad.

De la Rúa maakte bekend dat hij de oud-minister van Economische Zaken Domingo Cavallo nu de volledige leiding zou geven over de economie. Onduidelijk was nog over Cavallo Murphy zou opvolgen of benoemd zou worden als kabinetschef. Dit is een functie die te vergelijking is met die van een eerste minister.

Vrijdag stapten de ministers en andere hoge functionarissen van coalitiepartij Frepaso op nadat Murphy een pakket ingrijpende bezuinigingsplannen had aangekondigd. Afgelopen zondag leek het erop dat de AllIantie, een coalitie tussen De la Rúa's Unión Civíca Radical (UCR) en Frepaso, definitief gescheurd was. Maar Frepasoleden in het Congres verzetten zich tegen het opzeggen van de samenwerking met UCR. De la Rúa deed vervolgens een dramatische oproep om een regering van nationale eenheid te vormen om de crisis het hoofd te bieden.