Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de meest rechtse partij in Duitsland de NPD en gesprekken met partij-ideoloog, advocaat en oud-RAF-terrorist Horst Malher en partijleider Udo Voigt. Verder aandacht voor de dreigende burgeroorlog in Macedonië en de komende treinstakingen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Onder meer kritische kanttekeningen bij de privatisering van Schiphol. Als het aan Schiphol zelf ligt, gaat de luchthaven in mei naar de beurs. Ned.1, 20.32-21.03u.

Nova. Gesprek met de Schipholdirecteur G. Cerfontaine over de plannen om naar de beurs te gaan en een reportage over de stakingen bij de NS. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

De ontdekking. Over hoe het geheugen van de mens verbeterd kan worden en hoe de hersenen werken. Helpt het om hersenoefeningen te doen of kan een geheugenpil uitkomst bieden? Afl.: Het maximale geheugen. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht. Steeds meer mensen lijden aan het Chronische Vermoeidheids Syndroom (CVS), beter bekend als ME. Deze extreme vorm van vermoeidheid gaat vaak gepaard met slaapstoornissen, concentratieproblemen en chronische pijn. De vermoeidheid kan zulke vormen aannemen dat sommige patiënten zelfs in een rolstoel belanden. De medische stand tast over de oorzaak nog steeds in het duister. Is er nog toekomst voor de ME-patiënt? Ned.3, 20.28-21.00u.

Rare streken. Reportage over Amerika's heilige wildernis Yellowstone. Canvas, 20.55-21.55u.

Het algemeen belang. In deze aflevering van een serie over veranderingen in wijk, dorp of straat gaat het over de mogelijke uitbreiding van een golfbaan in Oosterhuizen. Ned.3, 21.00-21.30u.

Der Fluch des Öls. Eerste deel van een reportage over de sociale en politieke situatie in het Midden-Oosten tien jaar na de Golfoorlog. Afl.: Der lange Schatten des Saddam Hussein. ZDF, 21.00-21.45u.

Het andere gezicht. Portret van de vroegere links-radicale Duitse advocaat Horst Mahler die in de jaren zestig uit idealisme links-radicale activisten als Rudi Dutschke, Andreas Baader en Gudrun Ensslin verdedigde. Mahler is nu actief voor de rechts-extreme partij NPD. In 1970 vluchtte Mahler met leden en sympathisanten van de Rote Armee Fraktion naar Jordanië om bij de Palestijnen een training in de gewapende strijd te krijgen. Ned.1, 21.52-22.18u.

37°. De Ganges is een zeer zwaar vervuilde rivier, ironisch genoeg in een land waarin de rivier aanbeden wordt en dagelijks 60.000 pelgrims trekt. Een merkwaardige symbiose voltrekt zich: de rivier en de gelovigen vergiftigen elkaar. Er zijn ook instanties en individuen die zich inzetten voor een schonere Ganges. Afl.: Das Gift der Göttin. ZDF, 22.15-22.45u.

Brainstory. Slot van een zesdelige serie gaat in op de vraag in hoeverre ons handelen wordt bepaald door het onderbewustzijn. Canvas, 22.45-23.40u.

Die ZDF-dokumentation. Producenten van levensmiddelen doen er alles aan om te voorkomen dat ze wettelijk worden gedwongen om openheid te geven omtrent alle bestanddelen van hun producten. Dit ten nadele van de consument, die niet doorheeft wat hem wordt voorgeschoteld. Afl.: Tödliche Gerichte. ZDF, 22.45-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij praat o.a. over de euthanasiewetgeving die in april in de Eerste Kamer wordt behandeld. Ook vertelt geluksprofessor Ruut Veenhoven zeker voor de duizendste keer wat geluk is. Ned.1, 21.03-21.52u.

TV-show. Gesprek met schrijver Remco Campert en Rijk de Gooijer en Jan Mulder lezen voor uit zijn werk. Verder een portret van ex-modekoning Daniel Hechter en opnamen van zijn huis in St. Tropez. Ned.2, 21.50-22.55u.

Studio sport, na elven. Gasten zijn Ajax-voorzitter Michael van Praag en oud-hockeyer en trainer van Kampong Paul Litjens. Verder aandacht voor het Nederlandse elftal dat zich voorbereidt op de wedstrijd tegen Andorra. Ned.2, 22.55-23.45u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met schrijver en filmproducent Leon de Winter. RTL4, 22.50-23.45u. & RTL5, 0.15-1.15u.

KUNST

Pitch. De muzikale wereld van schrijver Maarten 't Hart en de visualisatie van het stuk Unanswered question van Charles Ives. Ned.3, 23.10-0.02u.

FILM

. Elles / Elas (Luis Galvao Teles, 1997, Frankrijk/Portugal). Romantische komedie over lief en leed van vijf vrouwen die de vijftig naderen. Interessante, internationale cast: Carmen Maura, Miou-Miou, Marisa Berenson, Guesch Patti, Marthe Keller. TV5, 18.15-20.00u.

. Mighty Aphrodite (W. Allen, 1995, VS). Allens variatie op de mythe van Oedipus is een uiterst zorgeloze, bij vlagen heel lieve onderneming. New-Yorkse sportverslaggever Allen, nog net getrouwd met Helena Bonham Carter, ontfermt zich over het hoertje Mira Sorvino, de moeder van zijn schrandere adoptiefzoon. Met een knipoog naar de klassieke tragedie introduceert Allen helaas ook een gemaskerd Grieks koor. RTL4, 20.30-22.15u.

Patriot Games (Phillip Noyce, 1992, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.40u.

The Bellboy (Jerry Lewis, 1960, VS). De eerste film waarin Lewis zichzelf regisseerde biedt geen plot maar een aaneenschakeling van grappen rond de onhandige piccolo van een hotel in Miami. ARD, 0.45-1.55u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Devil's Island (William Clemens, 1940, VS). Sentimenteel maar verdienstelijk drama over het Franse gevangeniseiland. Ingetogen rol van Boris Karloff als ten onrechte veroordeelde dokter die ten prooi valt aan barbaarse commandant James Stephenson. ARD, 1.55-2.55u., zw, nagesynchr.