PSV legt fans stadionverbod op na rellen

PSV heeft de eerste stadionverboden opgelegd aan supporters die vorige week in Eindhoven het Europese bekerduel tegen Kaiserslautern ernstig verstoorden. De voetbalclub herkende de boosdoeners op basis van televisie- en videobeelden.

Woordvoerder Salazar van PSV kon geen exacte cijfers verstrekken. ,,Het aantal groeit met de dag. De politie heeft elf aanhoudingen verricht, dus je kunt stellen dat inmiddels meer dan elf stadionverboden zijn opgelegd'', zei hij gisteren.

PSV is tegen de betrokken aanhangers ook een civiele procedure gestart om eventuele schade op hen te verhalen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of de gearresteerde supporters strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. In de tweede helft van het UEFA-Cupduel PSV-Kaiserslautern betraden tientallen Eindhovense aanhangers vorige week donderdag het veld, nadat ze een hek hadden geforceerd.

De Europese voetbalbond (UEFA) beraadt zich morgen op het hoofdkwartier in het Zwitserse Nyon over de affaire. PSV heeft van de UEFA geen toestemming gekregen om bij de behandeling van de rellen rond de kwartfinalewedstrijd een mondelinge toelichting te geven. Namens de club wilden trainer Gerets en voorzitter Van Raaij zich verdedigen bij de tuchtcommissie, maar de UEFA liet weten eerst een uitspraak te zullen doen. Daarna kan de club mondeling in verweer gaan.

Dat is de normale procedure en daar wil de UEFA niet van afwijken. Wel is PSV gevraagd in een rapport extra informatie opsturen aan de UEFA. De club is schuldig aan de rellen, doordat de toeschouwers een hek forceerden.

Maar PSV heeft als standpunt dat door kordaat ingrijpen van Gerets er geen aanhangers op het speelveld zijn gekomen, met uitzondering van één man die vlak voor het hek-incident het veld betrad. Die PSV-supporter werd door PSV-doelman Waterreus naar de zijlijn gedirigeerd. Ook arbiter Lopez Nieto en de waarnemer van de UEFA hebben gerapporteerd dat het bij die ene toeschouwer is gebleven. Door die ondersteunende rapporten en door het optreden van de trainer verwacht de club de zwaarste straf – uitsluiting van internationaal voetbal – te ontlopen.

De kans bestaat ook dat PSV in het nieuwe seizoen wordt gedwongen een aantal Europese bekerwedstrijden ver buiten Eindhoven te spelen.