PRUIMEN-ANANASJAM MET GEMBER

Binnenkort komen mijn ouders en een tante uit Canada op bezoek. Ze zijn zeer ondernemend, dus er is geen sprake van verveling, laat staan dat ik ze altijd aan de hand moet nemen voor uitstapjes. Wat wel verwacht wordt, is dat alles wat op tafel komt met zorg en liefde is gemaakt. Zo zijn wij allemaal grootgebracht. Toen ik ontdekte dat ik nog maar een paar soorten zelfgemaakte jams en geleien had, ging ik onmiddellijk naar de markt voor inspiratie voor een andere confituur. Daar zag ik prachtig paarse pruimen; rijp en sappig. Naast ze op de plank lag een reus van een `extra zoete' ananas. Samen met een stukje superverse gember maakte ik er thuis deze jam van. Ik houd zelf niet van een al te zoete jam, dus u kunt desgewenst extra geleisuiker toevoegen. Proef de jam wel eerst; u kunt altijd naderhand extra suiker erdoor scheppen en weer laten koken. Ik heb voor het gemak deze jam in de magnetron gemaakt. Niet zozeer voor een kortere kooktijd, want uiteindelijk scheelt het bij jam niet veel tijd, maar wel omdat het risico van aankoken in de magnetron is geëlimineerd.

Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pitten. Trek er de schillen af en snijd het vruchtvlees in vieren. Doe het in een grote magnetronschaal. Schil de ananas, verwijder de `oogjes' en harde kern en snijd het vruchtvlees in blokken. Doe die ook in de schaal. Snijd de verse gember (hoeft niet geschild te worden) in dikke plakken en doe die in de schaal. Schep er het citroensap en de geleisuiker door en zet zonder deksel circa 10 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt). Schep de jam om en zet nog circa 30 minuten in de magnetron, waarbij u twee of drie keer omschept. Controleer of de jam dik genoeg is door een klein beetje op een schotel te scheppen. Zet circa 5 minuten in de koelkast. De tijd kan variëren, zodat af en toe controleren belangrijk is. Verwijder de plakken gember wanneer de jam de gewenste dikte heeft. Schep de hete jam in gesteriliseerde potjes, sluit goed af en bewaar op een koele, donkere plek.

    • Kim Maclean