Postbode levert spelers af

Een gepensioneerde postbode die bijverdient door handel in West-Afrikaanse voetballers. Wekelijks komen vijf tot tien voetbaltalenten uit West-Afrika via dubieuze makelaars naar België om hun geluk te beproeven. België is volgens een rapport van een Braziliaanse parlementscommissie bovendien een van de `draaischijven' voor de import van voetballers uit Brazilië, die met valse papieren naar Europa komen.

Deze feiten kwamen gisteren naar voren bij een hoorzitting van de subcommissie Mensenhandel van de Belgische Senaat, die vorige week het Braziliaanse rapport in bezit had gekregen. De senaatscommissie acht de feiten zo ernstig dat zij zich wil omvormen tot een onderzoekscommissie, die personen onder ede kan horen. Eerder kwamen al gevallen in Europa aan het licht over Braziliaanse voetballers, onder wie de Feijenoorder Leonardo, die met valse Portugese paspoorten in Europese competities aan de slag gingen. Uit het Braziliaanse rapport bleek gisteren dat de Belgische ex-international Luis Oliveira zich destijds van valse papieren bediende om de Belgische nationaliteit te krijgen. Bovendien blijkt hij vier jaar ouder dan zijn papieren vermeldden.

Tijdens de hoorzitting kwamen namen van clubs en dubieuze makelaars naar voren die zijn betrokken bij de handel in Braziliaanse en Afrikaanse voetballers. De Nigeriaan Masu Kanu vertelde aan de commissie dat de club Lokeren hem het contractueel toegezegde deel van een transfersom onthield en dat dit geld in de zakken van makelaar Karel Brocken zou zijn terechtgekomen. Ook verhinderde de voorzitter van Lokeren volgens Kanu hem de begrafenis van zijn broer in Nigeria bij te wonen.