Portugal

Het artikel `Portugal soms nog derdewereldland' (NRC Handelsblad, 5 maart) heeft me diep in mijn Portugese ziel geraakt. Toegegeven, de Portugese infra-structuur laat te wensen over, zeker in het binnenland. Maar is het nu nodig om een land waar een brug instort meteen te vergelijken met een ontwikkelingsland? Nog niet zo lang geleden is hier midden in een woonwijk een vuurwerkfabriek ontploft. Hoe zouden Nederlanders het vinden als dit overgeorganiseerde landje in een buitenlandse krant als `gevaarlijk' beschreven zou worden?

Na jaren de hekkensluiter van Europa te zijn geweest, is Portugal bezig aan een inhaalrace. In recordtempo is het een tamelijk gemoderniseerd land geworden. Jaren voordat er hier in Nederland gepind kon worden, was het opnemen van geld uit een automaat al ingeburgerd in Portugal. Mobiele telefoons waren veel eerder een hype in Portugal dan in Nederland. Maar nu het weken, zo niet maanden, flink geregend heeft, is Portugal ineens weer een derdewereldland doordat een brug bezwijkt door de kracht van het kolkende water.

    • Angelica Bekkers Gonçalves