Politieke crisis dreigt door veevirus

De Britse mond- en klauwzeerepidemie, die nu 335 bevestigde gevallen omvat, kan ook uitmonden in een politieke crisis. Labour en de Conservatieven hebben scherpe meningsverschillen over de aanpak van de crisis.

Het onuitgesproken staakt-het-vuren dat Labour en de oppositie tot nu toe in acht namen over de crisis, sneuvelt als Tory-leider William Hague vanmiddag de regering van premier Tony Blair volgens verwachting beschuldigt van incompetentie.

Hague wil onder meer dat boeren het recht krijgen dieren op hun terrein te begraven en dat dierenartsen opdracht tot noodslacht kunnen geven zodra ze een infectie vermoeden, in plaats van te wachten op de uitslag van een laboratoriumonderzoek. Vertragingen bij het vernietigen van vee zouden de verspreiding bevorderen.

Vandaag verleent het leger voor het eerst assistentie. In Devon, in het zuidwesten, treden zo'n honderd soldaten aan voor het vervoeren en vernietigen van kadavers, die tot nu toe vaak dagen rotten voor ze worden verbrand. Ongedierte en vogels die erop afkomen zouden het virus verder kunnen verspreiden.

Een rapport waaruit The Guardian vandaag citeert, concludeert dat het huidige beleid berust op een ,,wetenschappelijke vergissing'' en ,,landbouwkundig en economisch suïcidaal'' is. Het rapport is opgesteld door ,,een toonaangevende Britse veterinair expert'' in opdracht van het Elm Farm Research Centre (EFRC) voor biologische landbouw in Berkshire, aldus de krant.

De drie à vier dagen die verstrijken tussen een verdenking van de ziekte tot slacht zijn te lang om verspreiding te voorkomen, aldus het rapport. Vaccinatie in de directe omgeving van besmette boerderijen is een effectiever middel dan het tot nu toe gevolgde beleid van non-vaccinatie plus stamping out.

Jim Scudamore, de Britse veterinair hoofdinspecteur, gaf boeren in het noordwesten gisteren te verstaan dat het preventief ruimen doorgaat. Boeren in Cumbria, waar een kleine honderd MKZ-haarden zijn, verzetten zich tegen het doden van een half miljoen ogenschijnlijk gezonde dieren. Het Britse ministerie van Landbouw wil alleen een uitzondering maken voor enkele kleine kuddes bijzondere dieren, zoals zeldzame koeien- en schapenrassen.

Ann Widdecombe, de Tory-schaduwminister van Binnenlandse Zaken, heeft opgeroepen de voor eind april geplande volkstelling uit te stellen. Downingstreet heeft daar nog niet op gereageerd, maar zegt geen plannen te hebben de gemeenteraadsverkiezingen van 3 mei uit te stellen. Op die dag worden vermoedelijk ook de parlementsverkiezingen gehouden.

Een veterinair expert in Saoedi-Arabië heeft gisteren meegedeeld dat het aantal aangetoonde besmettingsgevallen in dit land is opgelopen tot 400. Rekening wordt gehouden met een verdere stijging. Boeren zijn bang om nieuwe besmettingen te melden, omdat ze vrezen dat de overheid hun hele kudde zal laten afmaken, zegt de medewerker, op voorwaarde dat zijn naam niet wordt vermeld. De regering vreest sterk voor besmettingen bij melkveehouders, waardoor de melkvoorziening in gevaar kan komen.

In buurland de Verenigde Arabische Emiraten zijn 16 schapen aan mond- en klauwzeer bezweken en zijn 25 andere besmet.

    • Hans Steketee