Philips' dominante rol in Taiwan

De langdurige en voortdurend veranderende aanwezigheid van een multinational als Philips is een perfecte illustratie van Taiwans voortdurende industriële ontwikkeling. Paul Zeven, president en CEO van Philips Taiwan, zegt dat het Nederlandse concern in 1967 in Taiwan, toen nog een derdewereldland, is begonnen met offshore assemblage. Midden jaren zeventig werd het een internationaal productiecentrum en die fase duurde tot eind jaren tachtig. Vervolgens is Taiwan voor Philips tot een wereldwijd business management centrum voor Azië-Pacific en een research- en ontwikkelingscentrum uitgegroeid. In 1996 had het concern nog meer dan 11.000 man personeel in Taiwan. Door de gewijzigde economische rol van Taiwan nu nog 8.000.

Een fabriek voor televisies en een fabriek voor monitoren zijn overgeplaatst naar China en daar zijn in Taiwan nieuwe research- en kenniscentra voor in de plaats gekomen. Philips-activiteiten op het Chinese vasteland maken systematisch gebruik van het Taiwanese talentenreservoir. Er zijn 30 Taiwanezen in managementfuncties in China werkzaam en de infrastructuren van Philips in China, Taiwan en Hongkong zullen in toenemende mate op elkaar worden afgestemd.

Taiwan is nu voor Philips:

Wereldwijd hoofdkwartier en kenniscentrum voor monitoren;

Hoofdvestiging in de Azië-Pacific regio voor halfgeleiders;

Hoofdvestiging in de Azië-Pacific regio voor componenten;

Regionaal ontwikkelingscentrum voor zogeheten `digital signal processing' alsmede `speech-processing' in Oosterse talen.

Philips zal de komende jaren een half miljard dollar investeren in een fabriek van halfgeleiders in de Zuid-Taiwanese havenstad Kaohsiung. Wat het volgende project of de volgende fase voor Philips in Taiwan zal zijn, is op dit moment niet te zeggen volgens Zeven. ,,Dat zullen we de komende jaren afstemmen op wijzigingen van de spelregels en het economische milieu in Oost-Azië.''