NS gaat bijna al zijn grond verkopen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) verkopen bijna negentig procent van hun grond. Die verkoop kan de NS enige honderden miljoenen guldens opleveren. De waarde van de grond hangt onder meer af van eventuele wijzigingen in gemeentelijke bestemmingsplannen.

NS Vastgoed bezit 4.500 hectare grond. Daarvan wil het de komende vijf jaar 4.000 hectare verkopen. Het gaat daarbij vooral om ,,volkstuintjes, havens en heel rare stukjes grond, zoals jachthavens en een deel van diergaarde Blijdorp'', zegt een woordvoerder van NS Vastgoed. De waarde van de kavels is moeilijk vast te stellen, omdat de grond verspreid over het land ligt. Ook bestemmingsplannen van verschillende gemeentes vertroebelen het beeld.

De Stichting voor Beleggings- en Vastgoedkunde denkt dat de te verkopen kavels van NS Vastgoed enige honderden miljoenen guldens kunnen opbrengen. De opbrengst voor NS Vastgoed is sterk afhankelijk van de locatie. Een vierkante meter volkstuintje in Noord-Nederland levert tien gulden op, terwijl grond langs de spoorlijn dichter bij een stad 750 gulden per vierkante meter op kan brengen.

De NS gaat ook grond anders gebruiken. Zo wil NS Vastgoed vijf grote stations ontdoen van hun eigen treinwerkplaatsen en emplacementen om daar kantoren en winkels te bouwen. Die brengen meer op. Op grond bij de stations van Tilburg, Haarlem, Maastricht en Zwolle heeft NS-onderhoudsdochter Nedtrain werkplaatsen. Op de vier werkplaatsen werken in totaal ongeveer 1.250 mensen. NS Vastgoed-directeur H. Portheine wil deze werkplaatsen ,,verplaatsen'' naar gebieden verder buiten de stadscentra. Volgens hem is de commerciële waarde van deze locaties zo groot dat winkels en kantoren daar meer geld opleveren.

Het bedrijf gaat de komende vijf jaar voor 1,5 miljard gulden 500.000 vierkante meter nieuwe kantoorruimte op bestaande locaties ontwikkelen. Verder heeft NS Vastgoed zijn oog laten vallen op het gebied aan de noordkant van het station in Amersfoort.

PORTHEINE pagina 17

    • Freek Staps