Klemtoon

Na de vergadering staat een studente mij op te wachten. Of ik even tijd voor haar heb.

Ja natuurlijk, als ik eerst even naar de wc mag.

Ze knikt begrijpend: ,,Mijn moeder moet ook altijd plassen'', met zo'n zware nadruk op `mijn' dat mij te binnen schiet hoe in het verleden deze klemtoon mij duidelijk maakte dat mijn jeugd voorbij was.

Ooit waren mijn cursisten en ik leeftijdgenoten. ,,Mijn moeder werkt bij de gemeente'', zeiden ze toen nog gewoon. Later viel me ineens pijnlijk de verandering op, die mij plaatste in een andere generatie. ,,Mijn moeder werkt op een ministerie'', kreeg ik te horen.

Inmiddels ben ik er allang aan gewend dat studenten mij indelen bij de categorie moeders en vrees ik alleen nog het volgende stadium.

,,Gaat u dit jaar niet op vakantie? Mijn oma gaat naar Mexico.''

    • Ineke Holierhoek