Internatio wil sterk groeien in `techniek'

Technische- en logistieke dienstverlener Internatio-Müller is een nieuwe weg ingeslagen. Het verkocht afgelopen jaar zijn groothandel Interpharm en wil vooral met Imtech sterk groeien in de `techniek'.

Door de verkoop van een aantal dochterondernemingen ging de nettowinst over 2000 naar 220,5 miljoen euro (484 miljoen gulden), zo bleek vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. Zonder deze buitengewone baten groeide de winst met 29 procent naar 83,2 miljoen euro. De omzet verminderde als gevolg van de verkoop van belangen met 43 miljoen euro (1,6 procent) tot 2,6 miljard euro (5,7 miljard gulden). Er was een autonome omzetgroei van 106 miljoen euro. Het bedrijf keert een dividend uit van 1,25 euro per aandeel. Het bedrijfsresultaat steeg met 23,7 miljoen naar 125,2 miljoen euro. Ook werd een bedrag van 18,1 miljoen euro ontvangen uit het pensioenfonds. Het bedrijf zegt geen winstverwachting voor dit jaar te kunnen geven omdat het bezig is de opbrengst van de verkoop van dochters opnieuw te investeren.

Internatio-Müller gaat zich vrijwel volldedig richten op zijn divisie techniek, ondergebracht in Imtech, een zogeheten system integrator in informatie- en communicatietechnologie, industriële automatisering, elektrotechniek, werktuigbouw en infractechniek.

Interpharm, een goed renderende groothandel in farmaceutische- en drogisterij artikelen, is in november door Internatio verkocht aan Alliance UniChem. ,,Het consolidatieproces van een aantal grote ondernemingen in Europa in deze sector was al zo ver dat wij daar financieel niet meer aan mee konden doen'', zei bestuursvoorzitter Herman Scheffer in een toelichting. ,,De groeimogelijkheden voor Interpharm, dat alleen in Nederland groot was, waren daardoor te beperkt.''

Ook de havenactiviteiten, waarmee het bij Internatio-Müller in Rotterdam ooit allemaal is begonnen, een beddenfabriek, een houthandel, een agentuur in de grafische industrie en de technische handelsondernemingen werden van de hand gedaan voor een totaal bedrag van 236 miljoen euro.

IM gaat daardoor verder met Imtech en chemische distributie. Scheffer voorziet voor beide activiteiten een stijging van de winst uit gewone bedrijfsuitoefening voor belasting. Het is de bedoeling dat met name Imtech vanuit zijn bestaande sterke positie verder zal groeien, via acquisities en autonome groei. Imtech behaalde vorig jaar een bedrijfsresultaat van 63,3 miljoen euro, een stijging van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder toen ook Interpharm nog een belangrijke divisie van IM was. De schuldpositie is door de verkopen van dochters omgeslagen in een overschot van 198 miljoen euro. De ,,oorlogskas'', zei Scheffer.

Vorig jaar mislukte een fusie tussen IM en Stork. Het integratieproces was volgens Scheffer te risicovol om door te gaan. Bovendien was er weinig enthousiasme bij de aandeelhouders voor de fusie.