Gezocht: christencabaretiers

Het christelijke cabaret wordt nieuw leven ingeblazen. Op het Flevo Totaal Festival krijgt jong talent een podium.

Vroeger, in de jaren zestig van de vorige eeuw, trok Fons Jansen nog volle zalen met mild spottende programma's voor twijfelend katholiek Nederland. ,,Achterin de kerk staat een bus, die vertrekt morgen naar Kevelaer.'' En neem Michel van der Plas, belijdend christen, die voor Wim Sonneveld alias Frater Venantius dichtte: ,,Zeg maar ja tegen `t leven, van je amen en je gloria joechee.''

Maar dat was de vorige eeuw. Cabaret met een christelijke boodschap, al is het mild en ironisch, dat kán niet meer, vindt cabaretier en tekstschrijver Ivo de Wijs ,,De dood van cabaret is voorspelbaarheid'', vindt hij. ,,En christelijk cabaret is per definitie voorspelbaar. Net als bijvoorbeeld cabaret voor Amnesty International.''

Toch gaat cabaretgroep La Noya het proberen. Initiatiefnemer Robert Fortuijn van deze christelijke groep is een programma gestart om christelijk cabarettalent te ontdekken. Op het jaarlijkse Flevo Totaal Festival in Liempde krijgt geselecteerd talent een podium.

,,Als je het niveau van het christelijke cabaret vergelijkt met het seculiere, is dat nu toch wat minder'', vindt hij. ,,En dat is jammer, want talent is er heus wel.'' Op een speciale website kan jong talent zich aanmelden voor audities. ,,Cabaret is tegenwoordig een raar medium om je geloof uit te dragen. Toch willen we stimuleren dat christelijke jongeren eens laten zien wat ze in huis hebben.''

Maar heeft christelijk cabaret wel kans van slagen? Cabaretchroniqueur Kick van der Veer is sceptisch. ,,Christelijk cabaret floreert niet bepaald, alleen Elly en Rikkert genieten een zekere populariteit in seculiere kringen. Ik zet ook nog wel eens een plaatje van ze op.''

Toch zijn er wel degelijk veel christenen actief in het cabaret, weet hij. ,,De gereformeerde Kees Torn is een groot talent. En ook Herman Finkers is een heel gelovig mens, zwaar katholiek. Of kijk naar Jos Brink. Hij staat zaterdag in het theater en zondag op de preekstoel.'' Maar dat zijn christenen die hun geloof niet actief in het theater uitdragen. Hoewel, de laatste tijd merkt Van der Veer dat het weer een beetje `kan'. ,,Herman Finkers geeft het geloof in zijn laatste programma's wat meer ruimte. Onder veel christenen is cabaret synoniem voor seksisme, vloeken en al het andere dat God verboden heeft, zegt Robert Fortuijn. La Noya treedt bewust op buiten de christelijke wereld om te laten zien dat het ook anders kan. ,,Christelijk cabaret wordt vaak verward met alleen maar grappen over de bijbel. Wij houden er meer van om niemand stijf te schelden of te kwetsen. Zo laten wij zien dat we christen zijn.''

Ivo de Wijs, atheïst, vindt wel dat iedere cabaretier gelovig geweest moet zijn. ,,Ikzelf heb bijvoorbeeld een katholieke achtergrond. Ik kan nog altijd veel rooms gedachtegoed verwerken in mijn programma's. Maar een christelijke boodschap? Een cabaretier moet plezier en creativiteit uitdragen, meer niet.''

    • Guus Valk