Feyenoorders ruziën voort in premieconflict

De buitenlanders Dudek en Tomasson zijn verwikkeld in een arbitragezaak tegen hun werkgever Feyenoord. Ze krijgen bruto minder winstpremies uitgekeerd dan de Nederlanders.

,,Speel je vandaag bruto of netto?''

De Poolse doelman Jurek Dudek wordt de laatste maanden geconfronteerd met voetbalhumor van het cynische soort. De veelverdieners van Feyenoord kibbelen over de winstpremies van de Champions League in het seizoen 1999-2000. De premies zijn volgens het gelijkheidsbeginsel netto uitbetaald, aangezien de buitenlanders minder belasting betalen en geen CFK-regeling (pensioenpot) hebben getroffen. Daarom hebben ze volgens het bestuur bruto minder premiegelden ontvangen dan de Nederlandse spelers.

Samen met zijn Deense ploeggenoot Jon Dahl Tomasson stapte Dudek vorig jaar naar de arbitragecommissie van de voetbalbond (KNVB), om het vermeende onrecht ongedaan te maken. Ze eisen een ton netto van Feyenoord en verwijzen naar de winstpremies bij andere voetbalclubs, die wel bruto uitbetalen.

Volgens Dudek is het geen geld- maar een principekwestie. Hij wil het geld aan een goed doel schenken. Dudek verdient nog niet de helft van het salaris dat Tomasson opstrijkt. Beide spelers schermen met buitenlandse aanbiedingen. Het armlastige Feyenoord kan tientallen miljoenen incasseren als de `lastposten' hun doorlopende contract niet uitdienen.

Op het bondsbureau in Zeist waren Dudek en Tomasson gisteravond niet aanwezig bij de one-manshow van hun voorzitter, Jorien van den Herik, die was opgeroepen als getuige. Hij kon zich weinig details herinneren van het premiestelsel. ,,Die kennis heb ik niet paraat'', antwoordde hij op de vragen van de tegenpartij. Van den Herik hield vol dat Feyenoord de winstpremies altijd netto uitbetaalt, hoewel drie getuigen van de spelersraad eerder over bruto uitkeringen spraken.

,,Het zal me worst zijn dat de spelersraad de afspraken niet duidelijk uitlegt aan de rest van de selectie'', fulmineerde Van den Herik. ,,Ik kom als voorzitter nooit in de kleedkamer en schrijf nooit op het bord.'' Hij verklaarde dat de premies door het bestuur worden opgelegd en discussies over de hoogte van de bedragen zinloos zijn. ,,Buitenlanders en binnenlanders behoren netto evenveel te verdienen. Zo werken wij sinds 1997 en ik heb nooit eerder klachten gehoord.''

Naarmate Van den Herik meer in het nauw werd gedreven, reageerde hij feller op de aantijgingen van advocaat A. van Hemert, met wie hij op gespannen voet leeft. De verdediger van Dudek en Tomasson werd onlangs in de Feyenoord-krant vogelvrij verklaard, toen Van den Herik de woonplaats van de advocaat bekendmaakte. De supporterskern ging via internet op zoek naar zijn adres. ,,Nee, ik ben nog niet bedreigd'', antwoordde Van Hemert desgevraagd. ,,En ik ben ook geen zakkenvuller die de zaken van Kalou wil behartigen'', zo verwees hij naar een uitlating die Van den Herik eerder deed.

Tijdens de hoorzitting kreeg de advocaat weinig los bij de voorzitter. ,,U moet wel even goed luisteren, meneer Van Hemert'', doceerde Van den Herik. ,,Ik weiger om dergelijke vragen te antwoorden. U bent bij mij aan het verkeerde adres. Ik teken bezwaren aan tegen de sfeer die u creëert.'' Na afloop van de zitting zei Van den Herik spottend: ,,De kwaliteit van de raadsman viel mij tegen.''

Vice-aanvoerder Kees van Wonderen, die sinds 1996 deel uitmaakt van de spelersraad en gisteravond als getuige was opgeroepen, kon zich niet precies herinneren of de winstpremies netto of bruto werden berekend. Hij vertelde dat hij voor zichzelf moest uitrekenen hoeveel hij zou overhouden van het totale bedrag. Een lid van de arbitragecommissie maakte daaruit op dat er ,,dus over bruto bedragen moet zijn gesproken, want ander had u het bedrag wel precies geweten''.

Advocaat Van Hemert is van mening dat Feyenoord vals speelt. De clubleiding heeft zich naar zijn mening vergist in het aantal spelers dat een winstpremie geniet. ,,Het gaat om veel meer dan de berekende achttien spelers plus de trainer'', verklaarde Van Hemert vanmorgen. ,,Feyenoord loopt door die fout nu twee ton netto mis. Dat tekort moeten ze niet uit de zakken van de spelers halen, door netto in plaats van bruto uit te keren, maar uit een pot met algemene middelen.''

Van den Herik waarschuwde dat de andere spelers de dupe zullen worden, mochten Dudek en Tomasson in het gelijk worden gesteld. ,,Dan moeten we een herverdeling maken, die nog veel vervelender zal uitpakken'', sprak Van den Herik dreigend. De arbitragecommissie doet binnen zes weken uitspraak.

    • Jaap Bloembergen