Dopinglijst IOC teruggetrokken na protest WADA

De meest recente dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is door het World Anti-Doping Agency (WADA) ongeldig verklaard. De lijst ging in op 1 januari 2001. Tot nader order is nu weer de IOC-lijst van april 2000 van kracht.

Het WADA werd eind 1999 opgericht na een reeks dopingschandalen in de sportwereld. De reden om de lijst van 1 januari ongeldig te verklaren is dat het IOC niet de juiste procedure heeft gevolgd bij het instellen ervan. De fout kan juridische problemen veroorzaken bij positieve gevallen.

De annulering van de meest recente dopinglijst betekent dat onder meer de recente wijziging van het gebruik van geneesmiddelen tegen astma teniet is gedaan. Op de lijst van 2001 stond terbutaline als verboden stof aangemerkt. De stof komt voor in het geneesmiddel bricanyl, dat veel door astmapatiënten wordt gebruikt.