Boete vervangt strafvervolging Dutchbatters

Drie militairen die in 1995 deel uitmaakten van Dutchbat in Srebrenica, hebben strafvervolging wegens rechts-extremisme afgekocht.

De drie werden verdacht van het maken van discriminerende opmerkingen over de plaatselijke bevolking van de Bosnische moslim-enclave. Vijf soortgelijke zaken zijn geseponeerd, zo heeft het openbaar ministerie in Arnhem bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder heeft het openbaar ministerie besloten drie militairen een transactie van vijfhonderd gulden aan te bieden gezien de ,,ouderdom van de verdenkingen'' en de ,,moeilijke omstandigheden'' voor de Nederlandse militairen in de enclave, die door de Bosnische Serviërs steeds verder werd afgeknepen. In juli 1995 werd Srebrenica veroverd door Serviërs onder leiding van generaal Mladic. Duizenden moslimmannen werden vermoord.

Het openbaar ministerie begon in 1999 een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk extreem-rechts gedrag van Dutchbatters, nadat minister De Grave (Defensie) vier `gespreksverslagen' van de Militaire Inlichtingendienst (MID) naar het OM had gestuurd. Deze gespreksverslagen waren de weerslag van een intern onderzoek van de MID uit 1996. Volgens minister De Grave was zijn voorganger, toenmalig minister Voorhoeve, hier niet van op de hoogte gesteld, aangezien de MID tot de conclusie was gekomen dat er geen sprake was van ,,nieuwe feiten''.

De Grave noemde dit in een brief aan de Kamer in 1999 een ,,ernstige beoordelingsfout''. Kort daarop dwong de minster de top van de MID om op te stappen.

Het zogenoemde `feitenrelaas', de ruwe samenvatting van debriefingsgesprekken met Dutchbatmilitairen uit 1995 die in 1999 door minster De Grave werd vrijgegeven, bevat verschillende verklaringen over extreem-rechts gedrag van Dutchbatters. Zo zouden militairen de Hitler-groet hebben gebracht en hebben rondgelopen in T-shirts met daarop een VN-militair die een moslimjongetje bij de keel pakt.

Het OM maakte ook bekend dat het een onderzoek naar een Nederlandse VN-miltair die in 1994 door Servische politiemannen gedwongen zou zijn geweest een inbreker te executeren, heeft geseponeerd.