Bladeren

BusinessWeek

Gebakken lucht is goud waard, zo lang het duurt. Maar de koude wind in het zuiden van Argentinië is waardevast. BusinessWeek, nooit verlegen om een nieuwe trend of gimmick, meent dat Patagonië best eens het Midden-Oosten van de windenergie zou kunnen worden.

Het blad heeft ontdekt dat de wereldcapaciteit van energie winnen uit wind vorig jaar met 26 procent is toegenomen. In verkoopcijfers is dat een groei van vier miljard dollar. Voeg daar bij de stijgende olieprijzen in Europa, de problemen met de energievoorziening als in Californië, de technische verbetering van windmolens, en het is duidelijk waarom de kloof tussen conventionele en nieuwe vormen van energievoorziening dichtgroeit.

De wind in Patagonië blaast zo hard dat Enercon, Duitslands grootste producent van windmolens, vorige maand een week moest wachten voor de windkracht het mogelijk maakte om de turbines te installeren. De Patagonische windkracht levert volgens het blad drie keer zoveel energie als die in de Noord-Atlantische zee.

De Spaanse energiereus Endesa zeilt voor de wind in een joint venture met het Argentijnse Energias Argentinas. Het risico is alleen dat de Argentijnse overheid de bedrijven de wind uit de zeilen neemt, bijvoorbeeld door de aansluiting op het nationale energienet te veronachtzamen, of door de windenergie te belasten. Misschien hebben de Duitse windmolenbouwers toch een vooruitziende blik gehad toen ze hun Argentijnse avontuur vernoemden naar Eldorado, het land van goud dat bestond uit gebakken lucht.

Fortune

Nederland komt niet voor in de Amerikaanse dromen over goud zaaiende winden. Toch meent ook Fortune dat er verandering in de lucht van de energievoorziening zit. Voor dit blad is Denemarken het beloofde land. Dertien procent van de energie in het land komt voort uit windmolens. En Denemarken is ook het thuisland van Vestas, de grootste producent van windmolens ter wereld.

De Deense windmolens zijn het signaal dat het Europese denken over energie verandert. Grote ondernemingen als DaimlerChrysler steken hun neus in de wind van de energievoorziening en ruiken hun kans. Ook oliemaatschappijen als Shell en BP positioneren zichzelf als energiemaatschappijen, terwijl volgens het blad vaststaat dat fossiele brandstoffen nog heel lang hun kernactiviteit zullen blijven.

Europeanen staan anders tegenover energie dan Amerikanen. Volgens Fortune komt dat doordat Europa, anders dan Amerika, zelf maar weinig energiebronnen heeft en grotendeels afhankelijk is van landen als Algerije en Rusland, bepaald geen wonderen van stabiliteit. Daar komt bij dat de Europeanen zich veel drukker maken over broeikasgassen en aanverwante zaken dan de Amerikanen. Het blad verbaast zich er over dat de Europeanen niks moeten hebben van kernenergie, ook al zouden ze daardoor veel minder afhankelijk worden van import.

Ook het Zweeds-Zwitserse ABB wedt op wind. De onderneming gaat ervan uit dat de huidige gigantische energiecentrales plaats zullen maken voor veel kleinere eenheden, tot op het niveau van flatgebouwen, scholen, en bedrijven. Het blad stelt vast dat Europa niet het monopolie heeft op alternatieve energievoorzieningen, maar wel enkele formidabele spelers op de markt heeft gezet. Zo is de aandelenkoers van de Deense windmolenproducent Vestas vorig jaar met 80 procent gestegen. Wie wind zaait zal goud oogsten.

Business Central Europe

Misschien is wind ook een goed alternatief voor de energievoorziening in de kandidaat-lidstaten van de Europese Unie. Want hoewel de Europese Unie aandringt op liberalisering is de kans groot, meent Business Central Europe, dat die hetzelfde resultaat oplevert als in Californië, waardoor de Amerikaanse Goudkust nu regelmatig zonder stroom zit.

Landen als Hongarije en Polen zijn gewoon nog niet klaar voor liberalisering, omdat er geen vrije markt is waar concurrentie mogelijk is. En liberalisering lukt alleen als de regulering goed is. Want de ervaring in Californië leert volgens het blad dat niet de markt, maar de overheid in gebreke is gebleven. Bovendien kun je het de consumenten in Oost-Europa niet aandoen om de elektriciteitsprijzen te blijven verhogen. Hoewel deze de afgelopen vijf jaar al met zo'n twintig procent zijn gestegen, blijven ze nog steeds onder de kostprijs.

The Economist

Over liberalisering heeft de Europese Unie weinig recht van spreken. Want zelf heeft ze haar boeren verslaafd gemaakt aan subsidie. The Economist vreest dat de EU-dealers hun klanten een extra dosis zullen toedienen, want de besmetting door mond- en klauwzeer verergert de verslavingsverschijnselen. Dat kun je op je klompen aanvoelen. Doe het niet, bezweert het blad, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Natuurlijk is het verbranden van dieren beestachtig wreed, maar als je de verspreiding van een virus wilt voorkomen, kun je beter direct slachten dan halfslachtig afwachten en subsidiëren.

    • Herman Frijlink