Benschop vindt idee Fischer absurd

De oproep van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, tot een discussie over het einddoel van de Europese integratie was ,,een absurde vraag''. Staatssecretaris Dick Benschop (Europese Zaken) reageerde gisteren in Brussel voor het eerst met deze scherpe kritiek op een rede die Fischer vorig jaar mei hield.

,,Als historicus vind ik het een absurde vraag. Ik ken geen enkel politiek project waarbij een einddoel wordt uitgeroepen. Ik kan niets met zo'n begrip'', aldus Benschop. Fischer bepleitte in mei dat Europa ervoor kiest uiteindelijk een federatie te vormen. De Franse president, Jacques Chirac, zette zich enkele weken later tegen Fischer af door de zelfstandigheid van de EU-lidstaten te beklemtonen.

Fischers pleidooi voor een Europese federatie kreeg steun van de Belgische premier Guy Verhofstadt en diens Finse collega Paavo Lipponen. De Europese regeringsleiders zijn het erover eens dat in heel Europa een debat over de toekomst van de EU nodig is. Dat vindt ook Benschop. Maar in veel Europese hoofdsteden is traditiegetrouw allergisch gereageerd op het door Fischer gebruikte woord `federatie'. De Europese regeringsleiders willen in 2004 mede op grond van het resultaat van het Europese debat besluiten over wijzigingen van het Verdrag van de EU.

,,Europa is al een federatie'', zei Benschop gisteren. ,,Het hangt af van welke definitie je voor een federatie gebruikt. Het Europese bestuurssysteem met verschillende lagen vertoont federale kenmerken.'' Hij wil daarom niet praten over de uiteindelijke structuur van de EU. Volgens hem is het zinvoller te debatteren over de politieke unie die de EU aan het vormen is. In de marge van een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken kritiseerde Benschop ook scherp het pleidooi van Fischer voor afbakening van bevoegdheden tussen Brussel en de EU-lidstaten. Hij noemde dit een Duitse poging om bevoegdheden uit Brussel weg te halen.

    • Ben van der Velden