Beleggers `Warrior' boos

MPC Capital, financier van de film Ocean Warrior, voelt zich niet verantwoordelijk voor de financiële problemen van de stilgelegde filmproduktie met een budget van 135 miljoen gulden. Dit bleek tijdens een bijeenkomst voor particuliere investeerders in de film-cv, gisteravond in Hooglanderveen. Circa vijfhonderd participanten eisten duidelijkheid van MPC en producent Bous de Jong. Oorzaak van de problemen is volgens De Jong het te lage bedrag dat door MPC bij particulieren is opgehaald, 37,5 miljoen gulden in plaats van de toegezegde 72 miljoen. Volgens MPC-directeur J.Wolters is men pas gestopt met de emissie na overleg met de producent. De aanvullende financiering van een Amerikaanse trust is nog steeds niet binnen, volgens De Jong wordt het geld ,,op illegale wijze geblokkeerd''. Als het geld alsnog beschikbaar komt, beginnen de opnamen op 1 juli, aldus De Jong tijdens de bijeenkomst. Een completion bond, de verzekering tegen faillissement, is nog niet in werking getreden. Investeerders trokken zowel de deskundigheid van financier MPC als producent De Jong in twijfel. Gisteravond waren alleen jaarcijfers zonder accountantscontrole beschikbaar, duidelijk is dat de investeerders voorlopig niet op teruggave van belastinggeld kunnen rekenen, een van de fiscale voordelen van het investeren in film. Advocaat O. Hammerstein heeft de zaak namens vijf investeerders in onderzoek.