B en W van Enschede overleeft raadsdebat

Het college van B en W van Enschede heeft het raadsdebat over de vuurwerkramp overleefd. Alleen milieuwethouder E. Koopmans trad terug.

De gemeenteraad vergaderde gisteren meer dan negen uur over de consequenties die moesten worden verbonden aan het rapport van de commissie-Oosting, die de vuurwerkramp had onderzocht. Burgemeester Mans vroeg en kreeg het vertrouwen van de raad. Hij liet blijken als burgemeester in Enschede de `culturele revolutie' te willen doorvoeren die vorige maand door Oosting werd aanbevolen. ,,Als ik gezond blijf, kan ik het aan. Ik wil het ook graag.''

Bij de presentatie van het rapport-Oosting, vorige maand, bleek dat de gemeente te toegeeflijk was geweest bij de afgifte van milieuvergunningen voor vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Het schortte aan de controle op veiligheid en opslag. Bij de vuurwerkramp, mei vorig jaar, kwamen 22 mensen om het leven en werd een complete woonwijk verwoest.

Direct na de publicatie van het rapport-Oosting stapte PvdA-wethouder D. Buursink al op. Hij was in het vorige college verantwoordelijk voor de milieuvergunningen. De commissie-Oosting had in haar rapport geoordeeld dat Enschede soepeler was omgesprongen met de regels dan andere gemeenten. Buursinks opvolger in het huidige college, Koopmans (VVD), zei haar besluit tot aftreden al op 2 maart, vlak na de publicatie van het rapport-Oosting, te hebben genomen. Toch dreigde de raadsfractie van de VVD kort voor de vergadering van gisteren nog uit het college te stappen als ze gedwongen zou worden tot aftreden. Koopmans nam zelf die dreiging weg door vóór het debat haar aftreden aan te kondigen, als wethouder en als raadslid. Ze bleef wel gedurende het debat aanwezig om verantwoording af te leggen. ,,Enschede moet een stad zijn waar je goed en veilig kunt wonen en de regels consequent worden gehandhaafd'', zei ze. ,,Dat doel heb ik niet gehaald.''

In de loop van het debat sneuvelden twee moties van wantrouwen. In de eerste werd het hele college gesommeerd op te stappen, de tweede stuurde aan op het vertrek van burgemeester Mans. Als hoofd van het brandweerkorps is hij verantwoordelijk voor de `elementaire fouten' die door de brandweer zijn gemaakt, aldus de motie. Na de vergadering zei Mans niet opgelucht te zijn. ,,Ik ben twee wethouders kwijt. Dat is heel triest.'' Mans en ex-wethouder Koopmans moeten volgende week getuigen bij de rechter-commissaris in Den Haag, in een civiele zaak over aansprakelijkheid.

KOOPMANS: pagina 2

HOOFDARTIKEL: pagina 9