Arabisch protest revisionisme

Veertien Arabische intellectuelen hebben in een manifest geprotesteerd tegen het beleggen van een conferentie in de Libanese hoofdstad Beiroet ter ontkenning van de holocaust. De conferentie onder de titel `Revisionisme en zionisme' zal eind deze maand worden gehouden en onder andere worden bijgewoond door de bekende Franse holocaust-ontkenner Roger Garaudy.

Onder de Arabische intellectuelen die tegen het houden van de conferentie zijn, bevinden zich de Palestijnse dichter Mahmoed Darwish, de Palestijnse intellectueel professor Eduard Said en intellectuelen uit Syrië, Marokko, Algerije en Libanon.

Dr. Azmi Bishara, een invloedrijke Israëlisch Arabische parlementariër zei gisteravond dat het onaanvaardbaar is dat de Palestijnse tragedie gekoppeld wordt aan de holocaust. De Palestijnse zaak wordt volgens hem morele schade toegebracht als ze in het perspectief van de holocaust wordt geplaatst.

Al-Hayat, een in Londen verschijnende Arabische krant, schreef dat de conferentie een schandvlek op Libanon werpt omdat er door de nazi's begane misdaden in naam van de Palestijnse slachtoffers van Israël worden vergoelijkt. Het Israëlische blad Ha'aretz wijst er vanmorgen op dat het een goede zaak is dat Palestijnse intellectuelen als Said en Darwish inzien dat de Palestijnse eis tot onafhankelijkheid het zonder ontkenning van de holocaust kan stellen.